Tek.no

Nyhet

Dette er rumpe-roboten Patrick

Gjett hva den brukes til.

Twitter
26 Mai 2015 06:00

Noen ganger må leger sjekke hvordan situasjonen er på innsiden av pasientene sine, blant annet for å lete etter tegn på prostatakreft.

Da er det viktig at de for eksempel ikke er for hardhendte eller på andre måter gjør situasjonen mer ubehagelig for pasientene enn den allerede er.

Men det er ikke alltid så lett for en lærer å vite hvor godt en legestudent utfører en prostataundersøkelse, ettersom selve undersøkelsen foregår et sted der læreren ikke kan følge med.

Møt Patrick

Her kommer roboten Patrick inn i bildet. Han består av ei kunstig rumpe utstyrt med sensorer, samt en skjerm der vi ser «resten» av pasienten. Robotens sensorer kjenner etter hvordan fingrene arbeider, og legestudenten får verbale tilbakemeldinger fra roboten om hvordan undersøkelsen føles.

– Tenk på dette: Hvordan skal en legestudent vite om de gjør en god jobb? For øyeblikket er det umulig for læreren å bedømme hvor godt de gjør jobben. Denne simulatoren måler kvaliteten, gir tilbakemeldinger og gir studentene mulighet til å lære om angst og hvordan denne kan reduseres, sier en av utviklerne, Dr. Benjamin Lok til nettstedet Geekosystem.

Som Lok er inne på, er Patrick også laget for å hjelpe studentene å snakke med pasienten på en beroligende måte.

– Den virtuelle pasienten kan snakke med studenten. Den kan uttrykke frykt og engstelse for undersøkelsen, og gi opplevelse av et realistisk møte med en pasient, sier Dr. Benjamin Lok til nettstedet Geekosystem.

Patrick ble introdusert for noen år siden, og brukt på Drexel University og University of Florida. Erfaringene man høstet der skal brukes til bredere forskning på virtuelle pasienter for undervisning og opplæring.

Trodde du en rumpe-robot var sært?
Dette er de 10 sprøeste medisinske eksperimentene i historien »

(Kilde: Dangerousminds.net)

annonse

Les også