Tek.no

Nyhet

Politiet kan overvåke deg

Janne Bjergli
5 Okt 2005 12:45

Et statlig utvalg har avduket svikt i rutinene for overvåkning av mobilsamtaler. Som hovedregel gjelder det at politiet skal ha en rettslig kjennelse før avlytting kan iverksettes, men i såkalte hastesaker kan politiet lytte først, og spørre etterpå.

 

Men hvor ofte dette skjer og hva slags rutiner det er for nedkobling dersom dommeren sier nei, fremgår ikke av rapporten. Tallene er sladdet, men høye, skriver TV2 Nettavisen.
Stortingets kontrollutvalg er bekymret på de uklare rutinene.
”Utvalget oppfattet det slik at Telenor ikke har faste rutiner for nedkobling eller purring til politiet dersom det drøyer med etterfølgende kjennelse”, heter det i rapporten.
Møter reaksjoner

- Det at man ikke har skikkelige kontrollrutiner gjør jo at man stiller spørsmål om det har skjedd glipper og avlytting uten rettens tillatelse, sier Advokat Harald Stabell til TV2 Nyhetene.

Rapporten avslører at politiet flere ganger har glemt å sende rettens godkjenning til Telenor, og det er også mulig at det i visse tilfeller dreier seg om avslag i retten.

- Det kan ikke være sånn at det blir en svikt i rutiner. Da betyr det at de strenge vilkårene som skal gjelde, kanskje ikke blir fulgt. Det er veldig uheldig, sier leder i advokatforeningen Anders Ryssdal.

Verken politiet, EOS-utvalget, Telenor eller Riksadvokaten ville kommentere saken overfor TV2.  

annonse

Les også