Tek.no

Nyhet

Her er de 5 beste MP3-mobilene

17 Juni 2006 01:03

Verdens mest solgte MP3-spiller heter iPod. Da kaller skjærer vi alle spillere for digitalmusikk over en kam, enten musikkfilene du har lagret er i MP3, AAC, WMA, Ogg Vorbis eller annet digitalformat. Ingen mobiltelefon kan i dag konkurrere med de harddiskbaserte MP3-spillerne når det gjelder minnekapasitet. Men kapasiteten er like vel mer enn god nok for den som ikke må ha hele musikkbiblioteket med seg over alt.

Platesjappe i lomma

Konkurransen blir stadig hardere, og muligens vil MP3-spillere uten mobiltelefon om noen år være like utrydningstruet som platespilleren. Den viktigste årsaken er ikke at det er så kult å kunne spille musikk på en mobiltelefon, men at mobiltelefonene kan supplere musikkspillerne med egne tjenester. Nye MP3-mobiler lar deg ikke bare spille musikk. De lar deg kjøpe og laste ned musikk på direkten, eller du kan tegne et abonnement og spille nøyaktig den musikken du vil, når du vil, uten at du behøver å tenke på lagringskapasitet eller fildelingspoliti.

Tjenestene er ennå i sin spede barndom, men det er ikke teknologien. MP3-mobiler spiller i dag en rekke forskjellige filformat, og det på en måte som ikke står noe tilbake for de dedikerte musikkspillerne.

Skal du kjøpe en MP3-mobil i dag er det noen hensyn du bør ta. De viktigste er brukervennlighet i menyene, minnekapasitet, hvor lett det er å få musikk over i mobiltelefonen og hva slags headsett du kan bruke sammen med spilleren. Dessuten har batterikapasiteten mye å si. Du vil jo gjerne kunne ringe med mobilen, selv om du har hørt musikk på vei til skole eller jobb.

Utvalg

Det finnes en rekke gode MP3-mobiler som kunne vært med i denne oversikten. Samsung har flere lekre foldemobiler med musikk-knapper, og samtlige av modellene i Sony Ericssons Walkman-serie ville hevde seg godt i en ren MP3-test. Vi har imidlertid valgt å trekke frem 5 ulike musikkmobiler som alle er høyaktuelle nå. Av disse er det en som skiller seg ut spesielt, Nokia N91.
Nokia N91
Er du villig til å kompromisse litt på størrelse og design er det ingen MP3-mobil som kan måle seg med Nokia N91. 4GB minne gir rom for en tålelig bra musikksamling, og lydkvaliteten er utsøkt. Overføring av musikk til telefonen er enkelt, og din egen platebutikk et bare et par tastetrykk unna. Ingen mobiltelefon løser MP3-menyen mer elegant enn dette. Et tastetrykk, og du har en rendyrket MP3-spiller. Et nytt trykk, og du har en MP3-mobil. Fjernkontroll og låseknapp finnes på ledningen, der du også kan koble på eget headsett.Telefonen støtter 3G, og vi lastet ned musikk fra nettbutikk i løpet av noen sekunder. Utvilsomt den beste MP3-spilleren. 
Les hele testen her!

Sony Ericsson W810

W810 scorer på lekker design, gode menyer, enkel filoverføring og bra lyd uten ekstrautstyr. Den lette lille mobiltelefonen kan spille musikk i timesvis, og lydkvaliteten er på høyde med det vi får ut av de beste MP3-spillerne. Telefonen støtter MP3 og AAC, men dessverre ikke WMA. Minnekort på 512 MB følger med. Det rekker ikke til hele musikkbiblioteket, men gir rom nok til time på time med favorittlåter. Telefonen støtter EDGE for raskere nedlasting av musikk. Du kan bruke egne headsett og samtidig besvare innkommende samtaler. Liten, lett og kjapp i menyene – ingen behøver å skjemmes over W810. 
Les hele testen her!
Qtek 8300 
Dette er en mobiltelefon med Windows (ny versjon), og selv om det er en nokså liten mobiltelefon har den en skjerm som er større enn skjermen på den store Nokia N91. Skjermen egner seg godt til musikkmenyer og sågar musikkvideo. Egne musikk-knapper under skjermen gjør det lett å navigere i musikken. De medfølgende ørepluggene er imidlertid ikke de beste vi har prøvd, og telefonen har heller ikke noen standardkobling for andre typer headsett. Vi synes også det er merkelig at det ikke følger med noe minekort, i alle fall ikke i den standardforpakningen vi har mottatt til test. Med MiniSD-kort på 2,0 GB får vi like vel pakket mange timer med musikk inn i mobilen uten at menyene blir nevneverdig trege av den grunn. 
Les hele testen her!
Nokia N71 
Dette er foldeutgaven av Nokia N70, som vi tidligere har beskrevet som verdens beste 3G-mobil. Nå er en del vann rent i havet siden den gang, men N71 tar opp arven som MP3-mobil på en god måte. Nokia er forbausende kjipe på minnekortene. Kortet som følger med er bare på 128 MB (MiniSD), og dermed tvinges du til å kjøpe et nytt om du vil ha fullt utbytte av N71 som musikkmobil. Lydkvaliteten er god, og du kan bruke eget headsett via en medfølgende adapter. Vi savner utvendige knapper for musikkavspilling, og det irriterer oss litt at Telenor hevder den ikke kan brukes i deres musikkbutikk på nettet. Men ellers er programvaren som følger mobilen god, og de nye musikkmenyene enkle å bruke. 
Les hele testen her!
Samsung SGH i300 
I300 er den andre harddisk-mobilen i denne oversikten. Her får du plass til 3GB med musikk, mer enn nok til sykkelturen Trondheim-Oslo. Bare så synd at batteriet trolig vil være flatt lenge før du kommer til Melhus. Det følger riktig nok med to batterier, så noe glede vil du kunne ha av den. Lyden i headsettet som følger med er god, men forutsetter at du har standardører tilpasset denne type hengeplugger. Det er det forbausende mange som ikke har, og dermed detter pluggene ut. Vi savner også volumkontroll på kabelen, noe vi mener bør være på plass på en så dyr mobiltelefon. I300 har Windows operativsystem, og spiller selvsagt WMA-filer (Microsofts eget format). Med Microsoft både i mobil og PC kan du nyte godt av funksjonaliteten i Windows Media Player 10, og på i300 kan du også se musikkvideo. En nyere modell med ny versjon av Windows, mer minne og bedre batterikapasitet skal være på vei. Vi gleder oss!
Les hele testen her!

annonse

Les også