Tek.no

Nyhet

Ford tar i bruk nettskyen for å gi bedre rekkevidde-anslag i Mustang Mach-E

Fords rekkeviddeindikator på Mustang Mach-E vil bruke informasjon om topografi, temperatur og trafikkforhold for å estimere hvor langt du kan kjøre før batteriet er tomt.
Ford
Stein Jarle Olsen
22 Juni 2020 12:54

Rekkeviddeindikatoren i elbiler er ofte ganske unøyaktig, og mange har for lengst omdøpt den til «gjettometer» siden den i praksis bare gjetter basert på forbrukshistorikken din.

Det vil Ford gjøre noe med ved å ta i bruk nett-tilkoblingen i kommende Mustang Mach-E. «Intelligent Range», som Ford kaller teknologien, skal regne ut den gjenværende rekkevidden basert på tidligere kjøreatferd, værvarselet og ikke minst informasjon fra andre Mustang Mach-E på veien.

– Ved aktivt å ta i bruk skysystemet som Mustang Mach-E hele tiden er tilkoblet, kan den ved hjelp av disse dataene forutse hvor mye energi bilen vil bruke. Kjøretøyets batterisystem rapporterer hvor mye energi som er igjen på batteriet, mens en modul på drivlinjen overvåker hvor mye energi som blir brukt. Temperaturen i lufta kan også påvirke rekkevidden. Derfor bruker «Intelligent Range» den siste værinformasjonen til løpende å oppdatere gjenværende rekkevidde, heter det i en melding fra Ford.

Fra andre biler på veien henter systemet forbruksdata fra reell kjøring, og det vil også analysere ruta du har plottet inn, slik at ikke rekkeviddeestimatet reduseres drastisk i løpet av en lang oppoverbakke, for så å øke igjen når du kjører ned på andre siden.

Tilbyr tauehjelp

Om rekkeviddeestimatet endres underveis vil sjåføren få beskjed i instrumentpanelet. Ford varsler også at de vil bistå med tauehjelp til nærmeste ladepunkt om du skulle kjøre bilen tom for strøm.

– Dette kan enten være et FordPass-ladenettverk, en sertifisert Ford-forhandler med lademuligheter eller til det nærmeste offentlige ladepunktet, melder Ford. Dette virker å være noe mer begrenset enn hva Ford-kunder i USA får. Der heter det nemlig at de vil taue deg «dit du vil» innen en radius på 35 miles, altså 56 kilometer.

Ford Mustang Mach-E kommer ellers i varianter med rekkevidde fra 420 til 600 kilometer. Opprinnelig var planen å starte leveransene i fjerde kvartal i år, men nylig kom beskjeden om at leveransene vil bli noe forsinket på grunn av coronaviruset.

Nå er oppstart planlagt i første kvartal 2021. Forsinkelsen skal skyldes ekstra frakttid fra fabrikken i Mexico.

annonse

Les også