Til hovedinnhold

Audi slipper Sportback-versjon av sin kommende «billig-e-tron»

Audis Q4 e-tron kommer også i Sportback-versjon. Konseptbilen måler 4,6 meter lang.
Audi
Stein Jarle Olsen

Audis neste elbil skal hete Q4 e-tron, og blir en noe mindre bil enn dagens e-tron og e-tron Sportback. Nå varsler Audi at også Q4 kommer til å komme i to versjoner - en SUV og en «Sportback», og viser frem et konsept som ikke skal være langt unna den endelige produksjonsversjonen av bilen.

De utvendige dimensjonene på Q4 og Q4 Sportback er nærmest identiske. Sportback-versjonen måler 4,6 meter lang og 1,6 meter høy, og er med det én centimeter kortere og lavere enn Q4 og 30 centimeter kortere enn dagens e-tron.

Bredden på 1,9 meter er den samme som på Q4, og det samme er akselavstanden på 2,77 meter – det samme som Volkswagens ID.3, siden de begge er bygget på Volkswagen-konsernets elbilplattform MEB.

Skal være romslig

Tross at dimensjonene i praksis er de samme, hevder Audi at silhuetten og den fallende taklinja gjør at Sportback-versjonen virker å være mye lengre enn SUV-versjonen av Q4. «Sexy back», som selskapet omtaler det. Audi lover også meget god plass innvendig, takket være den lange akselavstanden og fraværet av kardangtunnel.

Audi peker naturligvis på bærekraft når de omtaler interiøret i Q4 e-tron. Gulvene skal være dekket i resirkulerte materialer, mens setene er trukket i alcantara. Skjermen i midtkonsollen måler for øvrig 12,3 tommer.
Audi

Begge Q4-variantene får mulighet for firehjulsdrift, levert av to motorer som til sammen yter 225 kW (306 hestekrefter), fordelt på 150 kW bak og 75 kW foran. Samlet dreiemoment er 450 newtonmeter. 0–100 skal gå unna på 6,3 sekunder, men toppfarten er begrenset til 180 kilometer i timen. Det vil for øvrig i tillegg komme en bakhjulsdrevet variant, og for den firehjulsdrevne modellen vil det da også være motoren bak som i hovedsak brukes under normal drift.

Q4 har også det foreløpig største batteriet som leveres på MEB-plattformen, med 82 kilowattimer brutto og 77 kilowattimer netto. Det skal gi en WLTP-rekkevidde på over 450 kilometer for versjonene med firehjulsdrift og over 500 kilometer for den bakhjulsdrevne varianten. Maks effekt for hurtiglading er 125 kilowatt, som gir lading fra 30 til 80 prosent på en drøy halvtime.

Sportback-konseptet av Q4 til høyre, den «vanlige» SUV-varianten til venstre.
Audi

Mange konkurrenter

Produksjonsversjonene av både Q4 e-tron og Q4 e-tron Sportback skal altså lanseres neste år, og de første bilene skal være på veien om rundt ett års tid. Prismessig bør de havne godt under e-tron 50 og 55, som i skrivende stund starter på ganske nøyaktig 600.000 kroner.

Aktuelle konkurrenter vil være Ford Mustang Mach-e (starter på 422.000 kroner), Tesla Model Y (starter foreløpig på 549.000 kroner) og Volvo XC40 Recharge Pure Electric (530.000 kroner etter en nylig prisøkning). I tillegg kommer naturligvis søstermodellene i Volkswagen-konsernet, som Skoda Enyaq og ikke minst Volkswagens egen ID.4, som begge er skodd over samme lest som Q4.

annonse