Tek.no

Nyhet

Nå er det slutt for Windows 7

Microsoft støtter ikke lenger operativsystemet, og anbefaler å oppgradere.

Vegar Jansen, Tek.no/montasje
16 Jan 2020 15:30

Windows 7 ble lansert i 2009, og huskes av mange som det beste operativsystemet Microsoft har laget noensinne. Nå, i 2020, er det imidlertid slutt – The Verge melder om at Microsoft nå dropper all offisiell støtte for operativsystemet, og ikke lenger vil tilby sikkerhetsoppdateringer eller service. Endringen trådte i kraft 14. januar, og Microsoft oppfordrer alle til å oppdatere til Windows 10.

Brukes fortsatt av mange

At Windows 7 nå ikke lenger støttes offisielt er kanskje ikke overraskende, i og med at operativsystemet nå bikker 11 år. Samtidig er det stadig en svært stor andel maskiner verden over som bruker nettopp Windows 7; hele 26 prosent, om vi skal tro analysebyrået Netmarketshare.

Microsoft har lenge forsøkt å få brukere over fra Windows 7 til Windows 10, og vil fortsatt tilby gratis oppdatering for dem som vil hoppe over til den nyere plattformen. Samtidig er det nok også slik at en stor andel av de fortsatt eksisterende Windows 7-brukerne er å finne i bedrifts- og utdanningssektoren, og der er det ikke gjort i en håndvending å oppdatere til nye operativsystem.

Nettopp av den grunnen kan også disse sektorene fortsatt få oppdateringer til operativsystemet, men bare dersom de betaler 25 dollar per maskin. Denne prisen dobles fort hvert år frem til 2022, og dét året vil kostnaden altså beløpe seg til 200 dollar per maskin. Da spørs det om mange bedrifter fortsatt vil ønske å beholde Windows 7 på maskinene sine.

En lenge varslet død

Det skal påpekes at døden til Windows 7 har vært en lenge varslet nyhet. Microsoft har gitt alle Windows 7-brukere fullskjermvarslinger om dette gjennom hele 2019, og oppfordringer om å oppdatere til Windows 10. Dette har imidlertid ikke gjort mye for å redusere markedsandelen til Windows 7.

Det ser uansett ut til at det fortsatt er noen år igjen med liv i Windows 7. Google har lovet å støtte Chrome på operativsystemet ut 2021, og sannsynligheten for tidvis støtte utover dette virker stor i og med at Google har fortsatt å støtte Windows XP lenge etter at de lovet å kutte støtten.

Uansett virker det å være klart at om du leser denne artikkelen fra en Windows 7-maskin, vel, så bør du vurdere å oppdatere relativt snart.

Les også
Nasjonal sikkerhetsmyndighet oppfordrer til dataoppdatering
annonse