Til hovedinnhold

Slik kan du bidra til å forske på Covid19 med PC-en

Universitetsprosjekt etterlyser deltakere.

Covid19-pandemien har sendt Norge og verden inn i en slags unntakstilstand vi knapt har sett maken til. I mellomtiden jobber opp mot 40 forskningsmiljøer med vaksiner mot sykdommen, og en rekke legemidler prøves ut for å sjekke om de har effekt.

Her kan du og jeg bidra, for eksempel ved å installere et program kalt Folding@home.

Fungerer på en vanlig PC

Programmet kan kjøre på en helt vanlig datamaskin. Hvis du har et kraftig grafikkort i datamaskinen din er den enda bedre egnet, siden ett slikt grafikkort kan utgjøre effektiviteten til mange vanlige prosessorer. Men hele poenget med programvaren er å gjøre mange bekker små til en diger Amazonas, så hver eneste bit kraft som kan avses kan potensielt føre til gjennombruddet forskerne leter etter.

I praksis er egenskapene som gjør en PC godt egnet for eksempel for jakt på Bitcoin og annen kryptovaluta de samme egenskapene som gjør den velegnet for programmer som Folding@home.

Grafikkortprodusenten Nvidia gikk nylig ut med en oppfordring til gamere om å bruke PC-en sin til prosjektet:

Samkjører datakraft

Du bidrar enkelt ved å installere applikasjonen Folding@home på datamaskinen din. Det den gjør er å samkjøre datakraft fra millioner av datamaskiner. I praksis blir nettverket av datamaskiner til en enorm superdatamaskin som forskerne kan kjøre sine «arbeidslaster» på.

Akkurat nå er det ikke mulig å velge Covid19 som arbeidslast for applikasjonen, men hvis du velger «any disease» i prosjektvelgeren vil maskinen din få de riktige arbeidslastene når de er tilgjengelige for den. Hvis den første arbeidslasten du får for eksempel er kreftforskning er det bare å la applikasjonen kjøre - det kommer tidsnok arbeidslaster for Covid19.

Folding@home laster du ned her.

Prosjektet melder at det forskerne trenger hjelp til å finne ut er hvordan Covid19 fester seg til celler i kroppen vår. Vi har en reseptor, blant annet i hjerte- og karsystemer og luftveiene, som heter Ace2. Akkurat hva det er som gjør at viruset er så effektivt til å sette seg fast her, og hvordan man kan bryte den tilkoblingen er det PC-en din vil få mulighet til å jobbe med simuleringer av. Det kan gi bedre forståelse for sykdommen og bidra til å utvikle medisiner og potensielt vaksiner mot den.

Stanford-prosjekt fra tusenårsskiftet

Folding@home er et gammelt prosjekt fra Stanford Universitet for distribuert problemløsning med datakraft. Det ble startet i slutten av år 2000, og har hele veien jobbet med simulering av hvordan molekyler oppfører seg. Folding-navnet kom av at man i utgangspunktet har brukt det til å forske på hvordan proteiner folder, noe som kan hjelpe til med forskning på en rekke sykdomstilstander, deriblant kreft og Alzheimers.

I de senere år har prosjektet blitt utvidet til stadig flere og mer spesifikke områder av forskningen.

Norsk lag på 4.-plass i verden

Det er mulig å melde seg på lag for å gjøre et slags «spill» av bidragene sine, og her i Norge har vi ett av de sterkeste lagene i Folding@home-statistikken. Laget Hardware.no er på 4.-plass i verden, og for å bli med kan du bruke legge inn tallkoden 37651 der programmet ber om lag-nummer når du installerer.

– Til forskjell fra 60+ medisinselskaper er dette åpent for alle, og resultatene tilhører og patenteres for menneskeheten fremfor bedrifter som skal tjene penger, forklarer Kristoffer Alm i Hardware.no-laget i en e-post.

– Det er vel ingen tid å miste. Så oppfordring om å støtte F@H har vel aldri vært viktigere, avslutter han.

Hardware.no-laget fyller 16 år nå den 20. mars.

Spill frem en kur med FoldIt

Et annet program som kan bidra til forskningen er FoldIt. Også her handler det om proteinfolding, men denne gangen skal du folde dem selv for å se om du kan lage stabile proteiner til slutt. Prosjektet forklarer at det ikke behøves noen form for medisinsk kunnskap for å spille det, og at de mest lovende resultatene vil bli brukt i forskningen.

For å kunne hjelpe med FoldIt kan du imidlertid ikke bare installere og se på at PC-en jobber. Her må du faktisk spille frem resultatene. Dette er med andre ord en prøv-og-feil-metode som, hvis mange nok prøver, kan gi resultater i forskningsarbeidet.

FoldIt lages av Universitetet i Washington, og kan lastes ned her. Se hvordan det virker i Youtube-klippet under:

annonse