660 km rekkevidde og «Hyperscreen»: Her er Mercedes-Benz EQE
Mercedes-Benz fortsetter sin ivrige lanseringstakt for elbiler, og neste ut er modellen EQE - i praksis en litt nedskalert versjon av EQS, både i størrelse og teknologi.
Mercedes-Benz hevder likevel at «alle essensielle funksjoner» fra flaggskipet EQS skal være på plass også i EQE, deriblant den såkalte Hyperscreen-skjermen som går på tvers av hele dashbordet.
Snaue fem meter
EQE er knappe 4,95 meter lang, 1,96 meter bred og 1,51 meter høy, og har en akselavstand på solide 3,12 meter. Med det er den omtrent like bred og høy som en EQS, bare rundt 25 centimeter kortere, og tre centimeter kortere enn en Tesla Model S. EQS har også ni centimeter større akselavstand.
Batteriet er på 90 kilowattimer, som skal gi en WLTP-rekkevidde på inntil 660 kilometer - blant annet takket være at den har arvet tiltak for bedre aerodynamikk fra EQS. I tillegg til selve dimensjonene på bilen nevner Mercedes-Benz blant annet aerodynamisk optimaliserte hjul, hjulspoilere foran og bak og spoiler på bagasjelokket.
EQE kan hurtiglades med inntil 170 kilowatt, som er bra, men ikke på papiret så voldsomt imponerende. Om det vi opplevde med EQA er representativt for de øvrige EQ-modellene til Mercedes-Benz bør imidlertid ladeeffekten holde seg høy over hele ladeøkta, som kanskje er viktigere enn absolutt makseffekt.
35,5 kilowattimer, tilsvarende 250 kilometers rekkevidde, skal kunne lades på 15 minutter under rette forhold, heter det fra produsenten.
To varianter fra start
EQE vil ved lansering komme i to varianter, men Mercedes-Benz offentliggjør foreløpig bare spesifikasjoner på den ene av dem, kalt EQE 350. Den får bakhjulsdrift, 215 kW (292 hestekrefter) og 530 Nm dreiemoment. Akselerasjonen 0–100 km/t er foreløpig ikke oppgitt.
Ombordladeren er på 11 kW, men det er også mulig å få 22 kW som ekstrautstyr.
Etter hvert vil det også komme modeller med firehjulsdrift, og også en versjon med motoreffekt på rundt 500 kW (680 hestekrefter).
Luftfjæring er tilgjengelig som tilleggsutstyr, og bilen kan også fåes med 4,5 eller 10 graders bakakselstyring. Sistnevnte reduserer svingradiusen fra 12,5 til 10,7 meter - omtrent på nivå med en e-Golf.
Neste sommer
Bagasjeromsplassen er for øvrig oppgitt til 430 liter. De første bilene er ventet på norske veier neste sommer, opplyser importør Bertel O. Steen.
Noen prisindikasjon er foreløpig ikke offentliggjort, men med gunstige norske elbilregler kan vi kanskje forvente at den havner minst på nivå med eksisterende E-klasse (drøye 600.000 kroner), kanskje også litt under.
En tydelig konkurrent vil uansett være BMWs nye i4, som starter på 523.200 kroner.