Tek.no

Nyhet

Milliardbot mot Apple i Frankrike

Rekordhøy sum.

pio3 / Shutterstock
16 Mar 2020 12:04

Frankrike har gitt Apple en bot på rekordhøye 1,1 milliarder euro for brudd på konkurransereglene.

Den amerikanske IT-giganten har misbrukt sin markedsmakt overfor andre forhandlere og hindret dem i å konkurrere på pris, heter det i begrunnelsen for boten. De beskriver det som kartelaktig viktsomhet.

Beløpet tilsvarer godt over 12 milliarder kroner med dagens kurs.

I tillegg fikk også Apples distributører Tech Data og Ingram Micro bøter på henholdsvis 76,1 millioner euro og 62,9 millioner euro.

Planlegger å anke

En Apple-talsperson har sagt til CNBC at de er sterkt uenige i avgjørelsen, og planlegger å anke saken.

– et franske konkurransemyndighetens beslutning er nedslående. Avgjørelsen tar utgangspunkt i en praksis fra over ti år siden og forkaster tretti års juridisk presedens som alle selskaper i Frankrike er avhengige av. Dette vil skape kaos for selskaper i alle bransjer. Vi er sterkt uenige med dem og planlegger å anke.

Dette er saken

Saken har sine røtter i en krangel mellom Apple og en av Frankrikes ledende forhandlere, eBizcuss. eBizcuss anklaget Apple for å ha misbrukt sin posisjon, og måtte i 2012 legge ned fordi de mente de ble presset ut av Apple. Selskapet var en del av Apples forhandlerledd, hvor de lisensierer ut navnet «Apple Premium Reseller», hvor bare de får lov til å selge Apple-produkter.

Som en del av dette programmet fikk de bare tildelt et spesifikt antall produkter, og de fikk kun lov til å selge dem til Apples fastsatte priser, som var de samme som Apple selv solgte dem for. Apple skal også ha satt føringer på hvordan de reklamerte for produktene, og satt strenge regler for kampanjer og annet produktmateriell.

I bunn og grunn skal måten Apple ha kontrollert sine APR-partnere ha ført til at Apple posisjonerte seg selv som en mer attraktiv selger, og presset ut sine egne samarbeidspartnere.

annonse

Les også