Tek.no

Nyhet

Superdatamaskin innviet i Tromsø

André Kristoffer Dahl
12 Des 2007 07:34

Universitetet i Tromsø innviet på mandag Norges kraftigste og verdens 83. kraftigste datamaskin. Maskinen har fått navnet Stallo, etter monsteret med samme navn fra samisk mytologi.

Monsterdatamaskinen, som er en såkalt klynge, består av 704 noder koblet sammen. Hver og en av disse nodene kan skilte med to av firekjerneprosessoren Intel Xenon X5355 på 2,66 GHz.

Samlet har hele klyngen en teoretisk ytelse på 60 teraflops, eller 60 trillioner flyttallsoperasjoner per sekund om du vil. Den målte ytelsen, som førte til rangeringen som nummer 83, var imidlertid på 14,4 teraflops.

Nodene er av typen HP ProLiant BL460c. Hver node har 16 GB med internminne (RAM) og 120 GB lagringskapasitet. Totalt har klyngen et internminne på 12 terabyte og lagringskapasitet på 128 terabyte.

Hallen hvor klyngen står plassert er på hele 100 kvadratmeter, og Stallo er 15 meter lang og veier 16 tonn. Hele rommet bruker i gjennomsnitt 370 kiloWatt med strøm, hvor mye av strømmen går til å drive vannkjølingssystemet som kjøler ned hver enkelt node.

Bare selve rommet kostet 4 millioner kroner å bygge, og totalt er det satt av 40 millioner kroner til investering og driftskostander de neste 4 årene. Stallo bemannes av 6 ansatte.

Stallo vil bli brukt til å gjøre spesielt ressurskrevende modellberegninger, for eksempel Golfstrømmens svingninger eller spredning av forurensing. Den største brukeren av monsteret blir imidlertid Senter for teoretisk og beregningsorintert kjemi.

(Kilder: Universitetet i Tromsø, Aftenposten.no)

Les også
Virtualisering for mindre bedrifter
Les også
Sun satser på x86-virtualisering
Les også
OpenSolaris til stormaskin
Les også
Serversalget øker
Les også
TOP500-liste med mye nytt
Les også
Ny stor klynge til Norge
Les også
Intel med programvareprosjekt
Les også
Moore's lov jubilerer
annonse

Les også