Slutt på fri surfing?

August Baumann, Netcom (Foto: Simen Willgohs)

Uansett hvilken bredbåndslinje du har, kan du bruke den så mye du vil uten å betale noe ekstra. Slik har det også vært med mobilt bredbånd. Det ser imidlertid ut til å ikke kunne fortsette, ifølge Dagens IT

Dersom noen få brukere laster ned mye over mobilt bredbånd, kan de ødelegge hastigheten for resten av brukerne som bare vil surfe og lese e-post. I dag står 10 prosent av brukerne for 80 prosent av trafikken. 

Betal for hva du bruker

August Baumann, administrerende direktør i Netcom, har nylig antydet at det kan bli nødvendig med en form for betaling etter hvor mye man bruker mobilt bredbånd. Dette til tross for at Netcom tidligere har uttalt at storbrukerne ikke normalt er noe problem.

I dag er prisen fast på 99 kroner for "ubegrenset bruk" etter arbeidstid og i helgene, og 119 kroner hos Telenor.

Både Netcom og Telenor opererer likevel med et tak på 5 GB nedlasting i måneden. Det betyr at du i praksis kan surfe ubegrenset, men ikke laste ned én eneste film i Blu-ray-kvalitet før du overstiger nedlastingsgrensa. Laster du ned for mye får du en advarsel, eller operatøren kan sette ned hastigheten din. 

Ice.net, leverandør av mobilt bredbånd, har også tidligere spådd at forretningsmodellen må endres for å kunne gi skikkelig hastighet til alle brukerne av mobilt bredbånd.

– Tunge nedlastere bør ha fastlinje

Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor, mener mobilt bredbånd kan være en god løsning for mange brukere, mens tunge nedlastere bør ha fastlinje. 

– 5 GB er masse, og det store flertallet av brukerne kommer ikke i nærheten av dette, men det er noen få ekstrembrukere, sier Lessum til Dagens IT.

Telenor har ingen umiddelbare planer om å lansere løsning der brukerne betaler for hvor mye de bruker. En slik løsning har de tidligere hatt i sitt ADSL-abonnement, og kundene strømmet til først etter denne begrensningen ble fjernet.

Les også
Ice kutter priser
Les også
- Mobilt bredbånd tolvdobles
Les også
Super-3G kan bli raskere
Les også
– Edge og 3G er ikke bredbånd
Les også
Netcom senker prisen på Connect
Les også
Netcom vil være først med supernett
Les også
Norwegian satser på mobilt bredbånd
Les også
Slutt på fri nedlasting?
Les også
Vi sprenger kapasiteten
annonse