Tek.no

Nyhet

Netcom dobler hastigheten

Marius S Eltervåg
30 Aug 2007 13:33

I april åpnet Netcom slusene til HSDPA-nettet sitt i deler av Oslo, og dagen der også resten av Norge kan bruke nettet nærmer seg med stormskritt. Telenor har allerede lovet at Netcom skal få beinhard konkurranse før året er omme.

Selv om du i dag bor innenfor Ring 3 i Oslo, og dermed har tilgang til super-3G, er det slett ikke sikkert at du får utnyttet kapasiteten som ligger i telefonen din.

Netcoms nett har nemlig en sperre som sørger for at brukerne ikke kan tildeles høyere hastigheter enn 2 Mbps. Mange telefoner på dagens marked greier opp til 3,6 Mbps, altså dobbelt så mye som nettet kan tilby.

– HSDPA-basestasjonene våre greier å levere 3,6 Mbps. Sperren ligger i nodene lenger bak i systemet. Disse nodene begynner å bli gamle, og har en begrensning på 2 Mbps, forklarer  tjenestesjef i Netcom, Arne Igesund til Amobil.

Duket for full hastighet

Det finnes i dag en håndfull slike noder i hele Norge, og alle disse skal ifølge Igesund byttes ut i løpet av oktober og november. De nye nodene har ikke den samme begrensningen på hastigheten, slik at du skal kunne utnytte hastighetene telefonen din er i stand til å takle.

At Netcom nå setter HSDPA-døren på vidt gap betyr ikke nødvendigvis at du kan forvente å få makshastighet hver gang du surfer på internett med mobiltelefonen din. Båndbredden som kan deles ut avhenger nemlig av den fysiske internettlinjen inn til basestasjonen, og hvor mange brukere som er tilkoblet samtidig. Du vil altså få langt lavere hastighet dersom ti personer sitter og streamer mobil-TV i nabobygget, enn dersom du er den eneste i området som er tilkoblet nettet.

Igesund kan imidlertid fortelle at HSDPA håndterer trafikken bedre enn dagens 3G-nett. Dette skyldes blant annet at informasjon om brukeraktivitet oppdateres mye raskere.

– En HSDPA-basestasjon vet til enhver tid hvem som har den beste dekningen, og fordeler fortløpende ut kapasiteten der den trengs mest. I 3G-nettene får brukerne tildelt båndbredde for lengre perioder av gangen, og utnytter derfor linjene mindre effektivt.

For å møte kapasitetsutfordringene best mulig, kartlegger Netcom også datatrafikken i områdene de bygger basestasjoner i. Bykjerner og andre steder der det er stor trafikk, vil naturlig nok ha flere basestasjoner enn et øde sted som er like stort.

Gradvis utbygging

Netcoms kommunikasjonrådgiver Øyvind Vederhus kan fortelle at vi vil få se store forandringer på den mobile internettfronten de neste månedene.

– Vi skal levere HSDPA til alle de største byene før jul. I motsetning til Telenor, som nok kommer med en storlansering av hele HSDPA-nettet sitt, vil Netcoms nett åpnes gradvis, etterhvert som basestasjonene blir klare, sier Vederhus til Amobil.

(Kilder:Netcom, Digi)

Les også
Telenor lover krig på super-3G
Les også
Hvor blir de fete teknologiene av?
Les også
Fotball struper 3G-nettet
annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading