Til hovedinnhold

Apple eier ikke iPhone-navnet - saksøkes

Apple kunne stolt nedkomme med selskapets nye mobiltelefon iPhone mandag. Men Steve Jobs og vennene hans kan måtte komme til å tørke av seg gliset. For Apple eier ikke iPhone-navnet enda, og nå går den rettmessige eieren til søksmål mot datagiganten.

- Dette handler om å beskytte merkevaren vår, sier Mark Chandler i Cisco til New York Times.

Cisco Systems har nemlig gjennom datterselskapet Linksys eid merkenavnet iPhone siden 2000. Før det ble navnet eid av et firma ved navn InfoGear, som ifølge søksmålet, har solgt iPhone-produkter siden 1997.

Cisco gikk så sent som mandag ut og annonserte at de nå var i avsluttende forhandlinger med Apple om overføring eller eventuell delt bruk av iPhone-navnet. Men Apple svarte ikke på det endelige avtaleforslaget, noe som nå kan føre til en av de største rettsakene på lenge om rettighetene til et merkenavn.

- Vi er i den tro av at Apple med sin lansering av iPhone, godtar den endelige avtalen som vi sendte dem sist kveld, og som rettet opp i noen få gjenstående punkter. Vi forventer å få en signert avtale i dag, sier Cisco-talsmann John As til IDG News Service.

Apple har lenge søkt Cisco om tillatelse til å bruke iPhone-navnet, og Cisco sa mandag at de var innstilt på å komme til en løsning. Men tatt søksmålet i betraktning, er ikke Apple og Cisco lenger i samtaler, og hvem som får bruke iPhone-navnet avgjøres av en domstol.

Svakt merkenavn
Apple på sin side hevder iPhone-merkenavnet er svakt, og argumenterer med at flere selskaper allerede bruker det.

- Vi mener at Ciscos varemerke i beste fall er svakt, sier Katie Cotton i Apple til New York Times.

Apples pressetalskvinne presiserer også at selskapet er det første som bruker merkenavnet på en mobiltelefon, og at selskapet er sikker på at de vil vinne retten til å bruke iPhone-navnet på sine produkter.

Kan koste Apple dyrt
Men skulle Apple tape en eventuell rettsak, og tvinges til å endre navnet på sin iPhone, vil det koste selskapet dyrt. Flere medier var allerede i gang torsdag med å spekulere i Apples sjanser til å kunne vinne en eventuell rettsak, og mens enkelte spår at Apple mest sannsynlig vil vinne, skriver andre at mye definitivt står på spill.

Andre igjen mener at det ligger rent taktikkeri bak søksmålet til Cisco, og at Cisco selv har ambisjoner i mobilmarkedet. En av dem som påstår det er Eve Griliches, analytiker ved IDC.

- Mest sannsynlig visste begge selskapene at dette søksmålet var på vei. Det egentlige spørsmålet er, hva er det som ligger bak? spør han.

(Kilde: Yahoo Finance, Gizmodo, ITavisen

annonse