Til hovedinnhold

Iphone større enn Windows Mobile

Nokia / HTC / Apple

Gartner kunne i går legge frem markedstallene for tredje kvartal i år for salget av smarttelefoner. Mens de fleste ventet nedgang over hele linjen, slik den økonomiske krisen har vist i de fleste andre markeder, opplever man en økning i salg på 11,5 prosent fra samme kvartal i fjor. Totalt ble det solgt 36,5 millioner smarttelefoner i tredje kvartal i år.

Nokia taper stort

Og overraskelsene slutter ikke der. En av de få taperne i tallene er Nokia, som opplever å tape markedsandeler til andre produsenter og systemer. Med en markedsandel på 42,4 prosent har selskapet mistet 3 prosent av markedet siden samme tid i fjor. Mye skyldes hardere konkurranse, mener Gartner. Men også mangel på trykkskjermstelefoner skal ramme den finske giganten tungt.

Research In Motion, selskapet bak Blackberry-telefonene, kan derimot smile hele veien herifra til banken. For mens Nokia går på en smell, kan RIM notere seg en salgsøkning på 81,7 prosent fra samme tid i fjor. Grunnen til dette skal være større og bredere portefølje, samt nyskapning, mener Gartner. Ironisk nok kommer disse tallene dagen etter at RIM selv varslet mørke skyer i horisonten.

Apple større enn Microsoft

Mest oppsiktsvekkende er det imidlertid at Apple og Iphone inntar tredjeplassen over verdens mest solgte smarttelefonsystem. Mens mange ikke regner Iphone for en smarttelefon grunnet manglende evne til å kjøre flere programmer samtidig, mener Gartner telefonen kvalifiserer.

Med en markedsandel på 12,9 prosent av smarttelefonmarkedet er Apple attpåtil større enn erkerival Microsoft og deres Windows Mobile-system. Veksten for Apple er på svimlende 400 prosent, noe som ifølge Gartner skyldes opplagte årsaker, som større salgsområde, lavere priser og økt konkurranseevne.

Sliter med konkurransen

At Microsoft med deres Windows Mobile må se seg slått av Apples Iphone-plattform er ikke bare overraskende, men en milepæl i seg selv. For mens Windows Mobile for kun et par år siden var utropt til en selvsagt utfordrer til Symbian og S60, har plattformen stått på stedet hvil eller gått ned i markedsandel. At både Blackberry og Iphone har større markedsandel reflekterer dette.

Senest i andre kvartal i år holdt Microsoft fortsatt grep om andreplassen på listen. Nå er selskapet skjøvet ned på fjerde. Det er spesielt i Europa, Midt-Østen og USA Apple hevder seg.

(Kilder: CNN)

annonse