Tek.no

Nyhet

Har Netflix satt opp kvaliteten igjen? Ting kan tyde på det

Netflix virker å være tilbake i sin vante kvalitet, etter at bitratene ble skrudd ned for å skåne bredbåndsnettene i Europa.
Skjermdump
13 Mai 2020 20:34

«Netflix kom tilbake til normalen i går kveld (natt). Nå er TV-bildene meget bra igjen med visning av 4K-filmer og bithastighet på 15 Mbps» skriver en Tek-leser på e-post.

Netflix satte som kjent ned kvaliteten med 25 prosent 20. mars for å lette trykket på bredbåndsnettene i Europa, etter en forespørsel fra EU-kommissær Thierry Breton. At barnehager og skoler ble stengt og mange permittert førte til at nettene i mange land holdt på å knele som følge av den økte videostrømmingen.

Det Netflix gjorde var i praksis å fjerne den høyeste kvaliteten innenfor hver av de tre oppløsningene de tar betalt for. Betalte du for 4K-oppløsning ville du fortsatt få 4K-oppløsning, men du ville få den i en lavere bitrate og med mer eller mindre merkbart dårligere kvalitet. Reduksjonen skulle i utgangspunktet kun vare i 30 dager, men det har tilsynelatende drøyet noe mer.

– Det kan stemme

Netflix’ norske PR-byrå kan ikke bekrefte at kvalitetsbegrensingene er løftet, men sier det «kan stemme» og henviser til at blogginnlegget fra Netflix om kvalitetsbegrensningene ble oppdatert 21. april.

Her heter det at Netflix jobbet sammen med nettilbydere for å øke kapasiteten, og at de i måneden som hadde gått hadde firedoblet den normale kapasiteten.

Vi gjorde tilfeldigvis en test av ulike strømmetjenester bare noen få dager før Netflix skrudde ned kvaliteten, så vi kan i alle fall sammenlikne en test gjort i dag med resultatene vi fikk da. Vi strømmet Better Call Saul sesong 5, episode 1 i full HD-oppløsning.

I testen i mars målte vi den 55 minutter lange episoden til 1700 MB, og akkurat det samme resultatet fikk vi i dag. Det kan altså bety at kvaliteten nå er tilbake på samme nivå som før corona-kuttet. Samtidig ser vi ikke den samme kvalitetsforbedringen på 4K-innhold, men det skal sies at vi bare har hatt anledning til å kjøre en enkelt test foreløpig.

God kapasitet i Norge

I Norge har kvalitetskuttet uansett vært litt uten hensikt.

– Selv om vi bruker nettet flittig nå, så er ikke lasten så stor som når det for eksempel store begivenheter som finalen i fotball-VM. Eksempelvis var det tirsdagen i forrige uke som var den dagen med mest databruk i nettet vårt, og det var fordi det kom en oppdatering av Call of Duty, sa kommunikasjonsrådgiver Andreas Veggeland i Altibox til Tek.no en uke etter at corona-tiltakene ble innført 12. mars.

Også Youtube og flere andre tjenester innførte for øvrig også tiltak for å redusere belastningen på nettet. Youtube gikk for eksempel over til å starte videoer i SD-kvalitet som standard, i stedet for eventuelle HD- eller 4K-versjoner. Dette skulle også bare vare i 30 dager, og videoer starter nå igjen i HD/4K som vanlig.

annonse

Les også