Lager Model S og Model X av «sentimentale årsaker»
Tesla-sjefen ute med atter nye brannfakler.
Model S var den første helt egenutviklede bilen Tesla fikk i salg. De har solgt elbilen i sju år allerede, og den større elektriske SUVen, Model X, har vært på markedet i fire år. Begge er både dyrere og mer luksuriøse enn den rimeligere Model 3-varianten som de begynte leveringene av i fjor.
I en telekonferanse om Teslas resultater sa imidlertid sjefen at de to luksusbilene slett ikke er viktige for selskapet.
– Produksjonen av Model S og Model X fortsetter mer av sentimentale årsaker enn noe annet. De er av mindre verdi for oss i fremtiden, sa Musk ifølge Tech Crunch.
Øker produksjonen
Likevel gjorde selskapet det tydelig at de fortsetter å produsere de to bilene, og at de faktisk øker produksjonen av dem for å møte etterspørselen.
Men selv om etterspørselen er høy har Model 3 dratt grundig fra de to heftigere Teslaene. Til sammen skal selskapet ha levert 17.483 stykker av Model X og Model S i tredje kvartal. For «folke-Teslaen» Model 3 er imidlertid tallet på hele 79.703 enheter – mer enn fire ganger flere biler.
Færre salg, men høyere marginer
Tallene lyver likevel bittelitt. Som for de fleste luksusprodukter er inntjeningen høyere for Model X og Model S enn den er for Model 3.
Dermed utgjør antakeligvis bilene en noe større andel av inntjeningskaken for Musk og Co. enn de rene salgstallene avslører. Sterke marginer har forøvrig sendt selskapet i pluss (E24) for en gangs skyld. Så langt i selskapets historie har de som regel hatt store tap og et høyt forbruk av investorenes penger, med forventninger til nettopp mer folkelige biler som Model 3 som gulrot for friske penger.
Nå skal de imidlertid ligge godt an for fremtiden. Både den kommende mini-SUV-en Model Y og en ny bilfabrikk i Shanghai skal være foran skjema.
Kontroversielle uttalelser
Tesla-sjefen, Elon Musk, er kjent for både hårete lovnader og enkelte merkelige uttalelser. Han har blant annet sagt at den kommende Tesla Roadster-modellen vil få rakettmotor, og han fikk en bråte med kjeft etter å ha sagt at Tesla ville ta seg selv av børs med støtte fra en et Saudi-Arabisk fond.
Planene ble aldri noe av, men påstanden om at de hadde finansieringen klar fikk Tesla-aksjen til å stige kraftig. Og dermed kom raskt de amerikanske myndighetene i form av SEC (Securities and Exchange Commission) på banen. Etter en runde i rettsvesenet med dem fikk Musk pålegg om å sende alle viktige økonomiske uttalelser for selskapet innom selskapets advokater før de ble lagt ut på Twitter.