Markedet lunkent til iPhone 5-lansering

Apple lanserte ny iPhone.

Apple-sjef Tim Cook lanserte onsdag kveld Apples nye iPhone – som ikke uventet fikk navnet iPhone 5.

I motsetning til ved lanseringen av iPhone 4S, som var en mindre oppdatering av iPhone 4, skuffet ikke Apple markedet denne gangen. Apple-aksjen falt først litt da den nye telefonen ble vist, men etter hvert steg aksjen igjen, og er nå på 665 dollar, opp 0,67 prosent.

iPhone 5 vil komme i både hvitt og svart.

Slik er den nye mobilen

Da Apple lanserte sin første iPhone, var det en revolusjon. Også da de lanserte iPhone 4 var det snakk om en stor og viktig oppdatering.

Det var lite revolusjonerende med nye iPhone 5-produktet, men i stedet var det en nødvendig oppdatering for å holde tritt med konkurrentene. Den nye telefonen får spesifikasjoner som kan måle seg med det konkurrentene har, uten at den nødvendigvis er bedre på noen av punktene. Men det kan være nok til at Apple beholder den solide posisjonen de har, en posisjon som trues av konkurrenter som benytter Googles Android-operativsystem.

iPhone 5 er blitt både tynnere og lettere enn iPhone 4S.

Med en tykkelse på 7,6 millimeter er den 18 prosent tynnere enn forgjengeren. Vekten på 112 gram gjør at telefonen er 20 prosent lettere enn iPhone 4S, og den tynneste og letteste telefonen Apple har laget noensinne.

Telefonen får en fire tommers skjerm og et 8 megapiksel kamera, og den vil bli lansert med Apples nye iOS 6-operativsystem. Blant nyhetene i iOS 6 er blant annet en ny karttjeneste og bedre integrasjon med både Twitter og Facebook.

Kan løfte USAs økonomi

Banken JP Morgan estimerer at Apple vil selge 8 millioner enheter av iPhone 5 innen utgangen av året, og at salget faktisk kan bli så stort at det kan løfte hele USAs økonomi. USAs BNP for fjerde kvartal kan øke med nesten 19 milliarder kroner, tilsvarende en årlig BNP-vekst på 0,33 prosent, ifølge JP Morgan.

Analyseselskapet Ovum har følgende kommentar til lanseringen:

– Produktet illustrerer risikoen som ligger i Apples strategi med å kun lansere én enhet om gangen, og i at de alltid må gjøre et kompromiss som mest sannsynlig appellerer til et stort antall brukere. Den nye enheten viser dette kompromisset ganske dramatisk gjennom den økte høyden. Mange Android- og Windows-enheter er i dag vesentlig større enn iPhone 4S og blir stadig mer populære, og presset mot Apple for å lansere en større telefon har økt, skriver telekomanalytiker Jan Dawson i Ovum i en kommentar.

Skiller seg ut fra konkurrentene

Dawson mener at Apple ved å øke høyden på telefonen har klart å skape et produkt som er merkbart høyere og tynnere enn de fleste Android-enheter, og at det vil få den til å skille seg ut – noe som er bra.

– På den annen side, ved å legge til LTE, forbedre batteritiden, ytelsen og kameraet, vil det bidra til at produktet vil appellere til eksisterende iPhone-brukere, og enten lukke gapet eller øke forspranget til konkurrerende enheter, fortsetter Dawson – og sier at Apple uansett vil selge et titalls millioner iPhone 5-enheter i løpet av de kommende månedene.

iPhone 5 kommer til Norge den 28. september, og vil koste omtrent det samme som iPhone 4S.

Du kan lese mer om iPhone 5 hos vårt søsternettsted Amobil.no, som fulgte lanseringen fra en pressekonferanse i London.

Les også: 1 milliard Android-mobiler i 2013

Les også
Halvparten av alle iPhone-kunder sitter på gjerdet
Les også
Færre sier de vil kjøpe iPhone
Les også
– Salget av iPhone 5 er historisk godt
annonse