Til hovedinnhold

Danske tenåringer straffet for «facerape»

Dømt i retten for å ha endret ei jentes Facebook-profil.

Facebook / Norges sykeste faceraper

Du har sikkert opplevd at du selv eller noen i kontaktlisten din på Facebook har blitt «facerapet». Facerape vil si at uvedkommende har skrevet inn en som oftest lite smigrende statusoppdatering eller foretatt endringer på brukerprofilen til andre.

Nå har to danske tenåringsgutter blitt dømt til å betale bøter på henholdsvis 2000 og 4000 kroner, for å ha gjort dette mot ei jevnaldrende jente. Dette skriver SN.dk på sine nettsider.

Straffbart

Det er domstolen i den danske byen Helsingør som står bak den forholdsvis strenge straffen, og det skal være første gang noen i Danmark har blitt dømt for å ha gjort noe slik på Facebook.

Det har tidligere vært lignende saker i Sverige, og i Norge ble fem ungdommer pågrepet og siktet for grove trusler i 2011, etter at de brøt seg inn i flere Facebook-profiler.

– Når det gjelder denne saken, går siktelsen på grove trusler som en følge av det som er gjort på Facebook. Så det er en del av bildet, sa politioverbetjent Hanne Persson ved Majorstua politistasjon til NRK den gangen.

På spørsmål om faceraping er straffbart, sa Persson at at det «selvfølgelig er det», ettersom det er snakk om identitetstyveri. Mer uskyldige spøker venner imellom er derimot av en karakter som neppe blir prioritert av politiet.

Siktelse frafalt

De danske tenåringene skaffet seg adgang til jentas Facebook-konto, og byttet blant annet ut hennes profilbilde med ett der hun poserte sammen med en penis. I tillegg gjorde de flere av jentas private meldinger offentlige, slik at alle Facebook-vennene hennes kunne se dem.

Guttene ble siktet etter den danske straffelovens paragrafer om «overtredelse av brevhemmeligheten, usømmelighet og for å ha viderebrakt informasjon om andres forhold».

Resultatet ble noen saftige bøter, men – heldigvis for guttenes del – ble siktelsen frafalt.

– Saken gikk ut på at guttene skulle få en lærepenge, sier Bernt Farver fra påtalemyndigheten til SN.dk. – Reelt sett var det grove guttestreker. Påtalemyndigheten avgjorde derfor at det hele kunne avgjøres med frafall av siktelsen.

Danske tenåringsgutter er ikke de eneste farene som lurer på Facebook:
Taliban bruker sexy Facebook-profiler »

(Kilder: SN.dk via ComON)

annonse