Nyhet

Samarbeider for å fange mer lys

Fujifilm og Panasonic vil lage fremtidens bildebrikker.

I den trolig evige jakten på å gjengi verden tilsvarende hva det menneskelige øye er i stand til, er Fujifilm og Panasonic tilsynelatende i ferd med å ta et stort skritt i riktig retning.

De samarbeider nemlig om en bildebrikke med et organisk belegg, som ifølge dem selv skal klare å fange lyset på en langt mer effektiv måte.

Større dynamikkomfang

I 2011 fikk Fujifilm patentert en sensorteknologi som tar i bruk et karbonbasert materiale, og nå har de blitt enige med Panasonic om å bruke dette sammen med deres eksisterende CMOS-bildebrikker.

Det organiske materialet i det ekstra laget er svært lyssensitivt, og foruten bedre dynamikkomfang, skal det også resultere i en mer følsom registrering av lyset. Det kan gi penere detaljer i skyggeområdene.

Til venstre Fujifilm og Panasonics nye bildebrikke mot dagens standard til høyre.Foto: Fujifilm/Panasonic

Mindre piksler gir høyere oppløsning

Den nye teknologien vil også tillate at pikslene på brikken kan være mindre enn de er i dag. Det vil gi mulighet for mobilkameraer med opptil 20 megapiksler og for kameraer med større bildebrikker, som for eksempel APS-C-størrelsen, vil det være mulig å presse inn 41 megapiksler – ifølge Panasonic og Fujifilm uten at det skal ha for mye påvirkning på kvaliteten.

I tillegg vil en slik brikke klare å ta opp lys fra videre vinkler. Mens de tradisjonelle bildebrikkene kan fange lys fra mellom 30 og 40 grader, vil Fujifilm og Panasonics teknologi klare 60 grader. Dette vil tillate vidvinkelobjektiver å sitte nærmere bildebrikken, noe igjen som vil gjøre det lettere å bygge mer kompakte kameraer med fast vidvinkeloptikk.

Produsentene har foreløpig ikke satt noe tidspunkt for når teknologien vil bli tilgjengelig for den gemene hop, men de kan opplyse om at det vil bli testet på digitalkameraer, mobilkameraer, innbygde kameraer i kjøretøy og kameraer brukt i forbindelse med sikkerhetsovervåkning.

Om vi får oppleve det i fremtidens forbrukerkameraer er usikkert, men det virker i alle fall ganske interessant.

Er retrolooken noe for deg? Les vår test av Fujifilm FinePix X100S »

(Kilde: DPReview.com)

Les også
Ny brikke skal gi bedre mobilfoto
annonse