Tek.no

Nyhet

Denne prosessorkjøleren har noe ingen andre har

Mikrofonen gjør dette til den særeste på Computex.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
5 Juni 2013 19:00

Hardware.no/Taipei: Noctua viser frem en særdeles sær kjøler på årets Computex-messe. Den har nemlig både en mikrofon og aktiv støydempning. Kjøleren er riktignok bare en prototype, men den kan allerede dempe mye støy fra maskineriet. Selve kjølerbiten, uten vifte, er basert på NH-D14.

Vi får det hele demonstrert av Jakob Dellinger fra Noctua. Konseptet fungerer akkurat som med aktiv støydempning på hodetelefoner, forklarer Dellinger.

Noctuas oppsett.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

– Vi fjerner uønsket støy, ved å sende ut lyd som eliminerer lyden vi vil ha bort, forteller han videre.

Bittesmå magneter i viftebladene

Når konseptet vi kjenner fra hodetelefoner skal inn i en prosessorkjøler, blir det hele en relativt spennende prosess. Inne i hvert vifteblad er det en liten magnet som aktivt skal bidra til å dempe støyen. Det Noctua sliter litt med nå er å sørge for at denne magneten blir liggende riktig i hvert eneste vifteblad. Ligger den feil blir det ubalanse og ting vil ikke virke som det skal.

– Konsekvensen er i verste fall at det blir mer støy når vi aktiverer støydempningen, enn uten, forteller Dellinger.

Kjølerens oppbygning.Foto: Noctua

I rammen rundt viftene er det igjen montert en styringskrets, som gjør at bladene på viften kan trekkes frem og tilbake. Ved å gjøre dette veldig raskt skal det skapes lydbølger innerst ved viftebladene, lyd som skal eliminere andre ulyder.

Egen mikrofon

For å bestemme hva som skal «spilles» av via viftebladene på denne måten, har Noctua montert en egen mikrofon på kjøleren. Denne merker seg spesielle unoter, som ulike topper i lydregisteret. Det er disse toppene viften skal fjerne, ikke lyden av viften som helhet.

I tillegg til mikrofon, en vifte med magneter og litt elektronikk, har selskapet tatt enda flere grep. Selve viften er kapslet inn mellom de to kjøletårnene. Det er gjort fordi vifter som står mellom to tårn ofte vil trekke inn luft fra siden, og dermed redusere ytelsen på kjøleren.

Prismessig er Dellinger veldig usikker på hvor kjøleren vil havne, kanskje spesielt siden dette er en prototype. Likevel regner han med at vi snakker over 100 euro, kanskje opp mot 120 til 130 euro. Det betyr raskt en tusenlapp her i Norge.

Tidspunktet for når kjøleren er klar er Dellinger heller ikke helt sikker på, men han håper at de kan få lansert innen Computex-messen åpner dørene igjen neste år.

Vil du ha en mer stillegående maskin?
Vi viser deg hvordan du gjør PC-en lydløs »

Synes du luftkjøling er for pyser?
Her er en test av Cooler Masters siste vannkjøling »

Les også
Noctua har gjort noe veldig spesielt med denne viften
Les også
Nå reiser vi til årets største teknofest i Taiwan
Les også
Corsair Obsidian 900D: Ett av de beste kabinettene du kan få tak i
Les også
Fractal Design Define XL R2: Et tungt og bunnsolid kabinett for de stilsikre
Les også
LD Cooling PC-V7: Et knallkabinett for blodseriøse entusiaster
Les også
Ett trykk, og viften blir 20 dB stillere
annonse

Les også