Nyhet

Så mye tolker vi ut fra profilbildene på nettet

Bildene kan fort gi mer negative assosiasjoner enn du tror.

Vi har hørt mange ganger at et bilde sier mer enn tusen ord, og i disse sosiale medier-tider er det kanskje blitt viktigere enn noensinne å passe på hvordan vi presenterer oss selv for den store allmennheten.

Det viser seg imidlertid at tilsynelatende enkle profilbilder på Internett uttrykker mye mer enn man skulle tro, noe som ofte kan gjøre det lett å gi folk assosiasjoner som du slett ikke har tenkt på selv. Dette kommer frem i en studie som nettstedet DIY Photography rapporterer om.

Gjennomførte test

Studien ble utført i regi av vitenskapsjournalen Psychological Science og konkluderte med at svært subtile nyanser i profilbilder kan gi oppsiktsvekkende store psykologiske utslag hos dem som ser på bildene.

De fleste var enige i at bilde nummer to var skurken.Foto: Psychological Science

Selve studien innebar å vise fem ulike profilbilder av den samme personen til et representativt utvalg mennesker. Testpersonene ble så bedt om å plassere bildene i fem ulike kategorier basert på hvordan de oppfattet den avbildede personen.

Disse fem kategoriene var som følger: Godt betalt konsulent, ordfører-kandidat, Facebook-profil, profil til dating-nettside og filmskurk.

Stor enighet om hvem som var «skurken»

Det interessante funnet i dette eksperimentet var at ett av bildene ble plassert i kategorien filmskurk et oppsiktsvekkende høyt antall ganger. Dette til tross for at bildet ikke skiller seg ut fra de andre bildene av den samme personen på en åpenbar måte.

Studien ser ikke ut til å gå nærmere inn på akkurat hva som er årsaken til dette resultatet, men eksperimentet indikerer altså tilsynelatende at det ligger til dels uforklarlige, underbevisste faktorer bak måten vi tolker bilder av mennesker på.

Dermed er det nok med andre ord også vanskelig å helgardere seg mot eventuelle negative assosiasjoner andre måtte få av å se på profilbildet ditt på Facebook eller andre steder, selv om det sikkert er nyttig å være noenlunde oppmerksom idet bildet tas.

Kanskje kan bildemanipulering hjelpe på fenomenet: Her er 10 Photoshop-triks du bør kunne »

Les også
Disse 10 Photoshop-triksene bør du kunne
Les også
Slik tar du nydelige portrettbilder
annonse