Til hovedinnhold

Amerikanske Android-brukere i harnisk

Spionvare installert på minst 140 millioner mobiltelefoner.

De siste månedene har mobiltelefoner som kjører Googles operativsystem Android blitt utsatt for stadige angrep fra skadelig programvare, men det kan se ut til at millioner av telefoner kommer ferdig installert med spionprogramvare, skriver Computerworld.

Programvaren «IQRD» er levert av selskapet Carrier IQ, og teleoperatører bruker programmet til å monitorere hvordan telefonen blir brukt.

Registrerer «alt»

Ikke bare leser programmet private tekstmeldinger, hvilke nettsider du surfer på og hva du søker etter på Google, den sender også denne informasjonen til Carrier IQ, skriver nettsiden.

Det er programmereren Trevor Eckhart som oppdaget hva Carrier IQs programvare, som kommer ferdig installert på telefoner som HTC, mange androidtelefoner samt Blackberry-telefoner, gjør.

Carrier IQ benektet påstandene fra Eckhart, og krevde at Eckhart trakk tilbake rapporten og beklaget «de falske anklagene».

Eckhart på sin side understreket påstandene sine ved å publisere en video som demonstrerer nøyaktig hva programvaren gjør.

Eckhart demonstrerer hvordan «IQRD» registrerer alt som tastes på hans HTC-telefon, hvordan programmet «leser» tekstmeldinger som blir sendt til telefonen og at programmet overvåker nettsøk. Det ser også ut til at «IQRD» logger hvor telefonen er, og sender informasjonen til Carrier IQ. Videre skal det være umulig å slå av programmet til tross for at man tilsynelatende kan tvinge det til det.

Nyheten sprer seg som ild i tørt gress i USA, hvor Carrier IQ holder til. Men ifølge selskapets egen informasjon, logger Carrier IQ informasjon på over 150 millioner enheter verden over.

Kan finnes i Norge

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor i Norge sier til Side3 at Telenor aldri har installert denne programvaren på telefoner som selges via Telenor.

- Vi har heller aldri sett dette nevnt i kravspesifikasjonene til telefoner, sier Krokan til Side3.

Han kan imidlertid ikke si med hundre prosent sikkerhet at det ikke eksisterer telefoner med Carrier IQs programvare installert i Telenors nettverk. Krokan understreker samtidig at Telenor ikke har gitt aksept til å installere slik programvare. Det skal uansett ikke være noen kontakt mellom Telenor og Carrier IQ.

- Telenor har ikke, og ønsker heller ikke, tilgang til denne type data, sier Krokan til Side3.

Det er omtrent det samme svaret kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom gir.

- Netcom var ikke kjent med denne løsningen før media informerte oss om det i dag, sier han til Side3.

Vederhus forklarer at mobiloperatørene sender spesifikasjoner til mobilprodusentene når det gjelder telefoner som operatøren sponser, og at verken Carrier IQ eller andre lignende løsninger er en del av disse kravene.

- Vi har ingen interesse av denne informasjonen, for oss gjelder de reglene datatilsynet til enhver tid pålegger oss, forteller kommunikasjonssjefen.

Etter press fra Electronics Frontier Foundation (EFF) har Carrier IQ beklaget den aggressive holdningen overfor Eckhart. Jusprofessor Paul Ohm ved University of Colorado Law School uttaler imidlertid at Carrier IQ mest sannsynlig har brutt loven, og at selskapet kan forvente seg rettssaker fremover.

annonse