Tek.no

Nyhet

Stort gjennombrudd: NASA har funnet bevis for flytende vann på Mars

Har nå bekreftet at det faktisk finnes flytende vann på den røde planeten den dag i dag.

NASA
28 Sept 2015 21:01

Det kan nå se ut til at et av de store spørsmålene som har plaget astronomene i lang tid omsider er blitt besvart. I en pressemelding kunngjør nemlig det amerikanske romfartsbyrået NASA at de endelig har bekreftet bevisene på at det finnes flytende vann på Mars.

De nye bevisene kommer fra romsonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), som har gått i bane rundt den røde planeten siden 2006.

Oppdaget saltstoffer som trolig er blandet med vann

Ikke overraskende dreier det seg riktignok ikke om direkte observasjon av vann. Derimot er bevisene relatert til noen mystiske, mørke «striper» som tilsynelatende «flyter» nedover bratte fjellvegger under varme sesonger på planeten.

Disse stripene er blitt observert tidligere og har blitt antatt å sammenheng med flytende vann under overflaten, men uten at dette er blitt bekreftet. De nye observasjonene fra MRO tyder imidlertid på at det befinner seg salt-aktige mineraler på disse fjellveggene.

Et annet bilde av de mørke stripene som NASA mener beviser vann. Foto: NASA

Salt har som kjent den egenskapen at det senker frysepunktet til vann, noe som dermed styrker teorien om at det er salt oppløst i vann som forårsaker den nedadgående bevegelsen til stripene på fjellene. Salt-mineralene som ble observert skal ha vært av typen perklorater.

Perklorater har den egenskapen at de kan holde væsker flytende selv ved temperaturer helt ned til -70 grader celcius. NASA tror vannet befinner seg ganske nær overflaten, hvor nok vann slipper ut til overflaten til å forårsake den mørke fargen på stripene.

Viktig skritt mot å finne liv på andre planeter

Ifølge NASA er funnet et viktig ledd i byråets søken etter liv på andre planeter, da vann som kjent er en viktig forutsetning for biologisk liv slik vi kjenner det.

– Når det gjelder letingen etter liv i universet har vårt oppdrag på Mars vært å «følge vannet», og nå har vi overbevisende vitenskap som bekrefer det vi i lang tid har mistenkt, sa NASA-administrator John Grunsfeld i pressemeldingen.

Det har for øvrig tidligere dukket opp indikasjoner på at det har eksistert vann på Mars i tidligere tider, og det har også vært antatt at det kan finnes is under overflaten på planeten. Det som gjør de nye bevisene oppsiktsvekkende er altså at de tyder på at det eksisterer flytende vann på Mars akkurat nå.

Mer informasjon om det historiske funnet finner du hos NASA. Under kan du en animasjonsvideo som viser de mørke stripene på Mars' fjellvegger som indikerer tilstedeværelsen av vann.

Her er en planet som ligger betydelig lenger unna enn Mars: Se den unike videoen av planeten som befinner seg 64 lysår unna »

Les også
Venus' overflate er på 460 grader celsius, men NASA vil lande der likevel
Les også
Disse fem prosjektene skal kjempe om NASAs gunst
annonse

Les også