Tek.no

Nyhet

Erik har fått Norges raskeste bredbånd

10 gigabit hjemme i leiligheten.

Side3.no

Side 1

I en leilighet på Sandaker ble Erik Jagland tirsdag den privatpersonen i Norge som trolig har fått Norges raskeste internettlinje – såkalt 10 gigabit.

Nettlinjen er opp til 5000 ganger raskere enn det bredbåndstilbudet som ifølge Telenor er «foretrukket av flest» – nemlig 20/2 – mens det er opp til 1000 ganger raskere enn normaltilbudet til Canal Digital på 25/10.

Nettstedet Side3 har tidligere skrevet om at USA nylig har omdefinert at bredbånd minimum må være på 25/3 Mbps – noe som er raskere enn det svært mange av Norges ADSL-kunder kan få. Eriks nye linje er 10 000/10 000.

Les mer: 6 av 7 Telenor-kunder «mister bredbåndet sitt » (Side3.no)

I teorien er det mulig å overføre over 1250 megabyte per sekund (1,28 GB). I begge retninger.

Å finne tjenester som kan utnytte 10 gigabit er nær umulig - men her får vi demonstrert 8,6 gigabit i praksis. Foto: Side3.no

Til sammenligning vil det med den beste bredbåndslinjen Get kan tilby (200/20) ta 50 sekunder å laste ned like mye – eller litt over 8 minutter å laste det opp.

Oppgradert fra det som allerede er superbredbånd

Men nok sammenligninger: Erik er en av pilotkundene til bredbåndsleverandøren Bayonette, som for tiden ruller ut bredbånd til store borettslag i Oslo-området for de som ønsker noe litt ekstra.

For å få bredbånd fra Bayonette, som egentlig er en leverandør til bedriftsmarkedet, er det en del spesielle forutsetninger som må være på plass. Dette er altså ikke noe for alle, men for beboere i denne typen borettslag får man tilgang til en gigabit-internettlinje til en månedsavgift som ligger langt under normal markedspris.

Om en derimot ikke skulle synes at en gigabit internettlinje til 3-400 kroner i måneden er godt nok, tilbyr Bayonette nå oppgradering til den tidoble hastigheten – til 20 ganger så høy pris. 5999 kroner i måneden.

Arve Paalsrud gjør den lille endringen i serverskapet i kjelleren som må til. Foto: Side3.no

Gjøres uten mye fuzz

– Med det utstyret vi ruller ut i borettslagene, så kan vi uten å gjøre store oppgraderinger, oppgradere rundt 10 prosent av kundene til 10 gigabit per sekund, sier Bayonette-sjef Arve Paalsrud til Side3.

(For teknisk interesserte er det på nettverksutstyret 24 gigabit-utganger som brukes til vanlig, mens det også er to «10 gig-porter» som kan benyttes.)

– Hvis flere velger å gjøre dette, oppgraderer vi hastigheten ut til borettslaget fra 20 til 40 gigabit per sekund, påpeker han.

Så langt er ikke det en problemstilling, for oppgraderingen til Erik er den første selskapet gjør for privatmarkedet, mens det er en håndfull bedrifter som har gjort det samme.

Side3 var med da oppgraderingen ble gjort, og det var å flytte en kabel i kjelleren og bytte ut en liten overgangsboks i leiligheten.

Hva kan det brukes til?

Så hva er forskjellen om du oppgraderer fra 1 til 10 gigabit per sekund?

Skal vi være brutalt ærlige, er det for en privatperson vanskelig å finne noen som helst bruksområder hvor det utgjør en praktisk forskjell. 1 gigabit per sekund er allerede i dag helt på grensen av hva én enkelt bruker kan tenke seg å utnytte i praksis – over en kort periode.

En oppgradering av denne typen går fra å være en reell hastighetsøkning, til det man i bedriftsøkonomien kaller for «suboptimalisering». I praksis betyr det bare at flaskehalsene for internettbruken flyttes til et annet sted.

For det første vil både nettleseren og harddisken i datamaskinen din i de fleste tilfeller slite lenge før du når 10 gigabit per sekund. Du må også kjøpe spesialutstyr til datamaskinen din for å gå til 10 gigabit per sekund. På toppen av det hele er det veldig, veldig sjelden at serverne du laster opp/ned til, tillater så høye hastigheter til én bruker.

– Jeg overfører en del store filer i forbindelse med jobben, men nå vet man i alle fall at flaskehalsen ikke sitter hos meg, sier Erik til Side3.

Les også