Til hovedinnhold

Noe skjermgodt er i vente fra Asus

Brede og buede for både kontor og gutterom, og la oss ikke glemme den nye 4K-proffskjermen.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Taipei/Tek.no: Det er ingen tvil om at det skjer mye moro på skjermfronten for tiden. Ikke bare blir panelene større, men pikslene blir flere også – større skjermer betyr altså ikke nødvendigvis at du må sitte lenger unna for å nyte god bildekvalitet.

Taiwanske Asus er blant de mange aktørene som ser på mulighetene rundt nye teknologier og oppløsninger, og i forbindelse med året Computex-messe viser de frem flere nye og spennende modeller. Eller rettere sagt snakker vi om prototyper og tidlige utgaver av skjermer som vi trolig vil få se på markedet i fremtiden, men det er altså ikke sikkert alle modellene vil se dagens lys.

Det er i hvert fall vanskelig å hale noe noe særlig annet ut av Asus' representanter enn at de håper å ha ting ute i butikkene så fort som mulig. Greit nok, vi kan da klare oss med å nyte synet en liten stund.

Skjermer med kurver

Vi har allerede testet en buet PC-skjerm, og må vel innrømme at vi likte en monitor der vi kunne breie oss skikkelig. Nå virker det som om Asus også har noe i gjære på den fronten.

Asus' ekstra brede og buede spillskjerm. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Under selskapets gamingparaply ROG (Republic of Gamers) viser nemlig Asus frem en prototype på en 34-tommers spillskjerm i 21:9-format. IPS-panelet har en oppløsning på 3440 x 1440 piksler og støtter Nvidias G-Sync-teknologi. Skjermens oppdateringsfrekvens er oppgitt til 75 Hz og under lysstyrke leser vi 300 nits.

Asus LX341. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men spillskjermen er ikke det eneste Asus har å vise fram i såpass bredt format. På messegulvet kom vi også over LX341, en annen buet skjerm med omtrent like spesifikasjoner – men med en stil vi vil mene egner seg bedre utenfor gutterommet. Igjen snakker vi altså om en prototype, så det er ikke så mye vi kan si om andre detaljer.

Heftig proffskjerm

Asus PA329Q kan kalibreres ved å koble støttede kalibratorer rett i en av skjermens fire USB-porter. Foto: Vegar Jansen, Tek.no
Asus PA329Q er også fin på høykant. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Skjermer med UHD 4K-oppløsning er ikke lenger uvanlig, og du kan få en kurant modell til noen få tusenlapper. Men det vil jo typisk ikke være bra nok for alle – især vil de som driver profesjonelt med bilder ønske seg noe heftigere. Og det kan du få i fullt monn med Asus PA329Q, en «4K ProArt Calibration Monitor».

Her snakker vi om en 32-tommers monitor med 3840 x 2160 piksler @ 60 Hz, men det er det jo egentlig ikke noe spesielt med. Det som er mer interessant er at panelet er 10-bit og støtter 100% Adobe RGB, 100% sRGB, BT2020 og DCI-P3 fargerom.

I tillegg til at skjermen kommer prekalibrert fra fabrikk, har den i tillegg inneby støtte for bruk med med eksterne skjermkalibreringsenheter fra blant annet Datacolor og X-rite.

Denne proffskjermen er også bekreftet til å være mer enn en prototype – den skal etter planen være å finne på markedet i løpet av årets siste kvartal. Prisen er ukjent, men hvis den følger i fotsporene til forgjengeren PA328Q, snakker vi nok om en skjerm som vil koste et par titalls tusenlapper.

Sjekk ut Zenpad:
Slik er Asus' nye nettbrett >>>

annonse