Til hovedinnhold

Avslørte en «selvkjørende» elsparkesykkel

Skal kunne kjøre til laderen helt på egen hånd.

Niklas Plikk

Kinesiske Segway-Ninebot Group avslørte fredag en helt unik elsparkesykkel.

Ninebot KickScooter T60 skal nemlig være selvkjørende, i hvert fall delvis. Den skal kunne returnere seg selv til en ladestasjon når du er ferdig med den, noe som kan være en gudegave for alle elsparkesykkeltjenestene som har dukket opp i Norge i år.

Selve styringen skal skje ved hjelp av kunstig intelligens via nettskyen. Hvorvidt KickScooter T60 også er utstyrt med sensorer eller kameraer for å unngå kollisjoner er ikke spesifisert.

Ment for utleiefirmaer

Med elsparkesykler som kan ta seg selv til ladere vil det potensielt kunne erstatte behovet for å måtte hente inn syklene og manuelt ta dem til en lader, noe som både er tidkrevende og kostbart for utleiefirmaer.

Ninebot sa under lanseringen at Uber og Lyft vil være deres første kunder. De to selskapene er i dag kjent for sine appstyrte taxitjenester, men nå skal de visst også hoppe på elsparkesykkelbølgen. Ninebot-Segway er i dag den største leverandøren av elsparkesykler til utleieselskaper.

Kommer neste år

Den nye semiautonome elsparkesykkelen skal være klare for veien tidlig i 2020, men vil bli betydelig dyrere enn modellene de selger i dag til utleiefirmaene. Dagens modeller koster mellom 100 og 300 dollar, mens KickScooter T60 skal koste hele 1420 dollar (nesten 13 000 kroner).

Forbudt i Trondheim

Her i Norge har antallet utleietjenester for elsparkesykler tatt av, med en rekke forskjellige selskaper som forsøker å kapre brukere i de største byene. Voi meldte denne uken at selskapets elsparkesykler har blitt brukt over én million ganger i Oslo av mer enn 170 000 mennesker, siden de først startet for seks måneder siden.

I Trondheim ble imidlertid utleie av elsparkesykler nylig gjort ulovlig, og det samme kan også skje i Oslo.

Forbudet gjelder ikke privateide elsparkesykler:
Les vår store samletest av elsparkesykler »

annonse