Tek.no

Nyhet

Snart kan stemmeassistentene forstå deg like godt som mennesker

Forskere har utviklet teknologi som oppfatter stemmekommandoer med ekstrem presisjon.

istock 18059340
Eigil Knudsen
7 Mar 2016 06:00

Stemmeassistenter som Siri og Cortana er nyttige verktøy, men de fleste kan nok skrive under på at det ikke alltid er like lett å gjøre seg forstått. Nå melder blant andre Phys.Org om nye teknologiske fremskritt som kan gjøre assistentene mye bedre.

Ved University of Southern California i USA har forskere utviklet et nytt system som potensielt kan sette maskiner i stand til å oppfatte tale like raskt og presist som mennesker.

Tar for seg ord for ord i sanntid

Den underliggende teknologien er naturlig nok ganske komplisert, men i all hovedsak baserer løsningen seg på en algoritme som benytter «trinnvis stemmeprosessering».

Løsningen ble testet ut i form av et spill hvor brukerne beskrev ulike bilder.
University of Southern California

Det innebærer at algoritmen tar for seg hvert enkelt ord og foretar analyser i sanntid underveis i dialogen, i stedet for å vente til brukeren er ferdig med å snakke med å analysere kommandoene, slik som i mange andre løsninger.

Forskerne testet ut teknologien i form av et «spill» hvor testpersonene beskriver bilder de ser på skjermen, som algoritmen i sin tur skulle gjette seg frem til så raskt og presist som mulig.

Like naturlig som menneskelig dialog

Konklusjonen var at testpersonene var i stand til å gjøre seg forstått av systemet på en omtrent like naturlig og effektiv måte som med et annet menneske når det gjelder oppfattelse av språket og hastigheten på responsen.

Forskerne mener det nye systemet kan få store konsekvenser for måten mennesker kommuniserer med datamaskiner, men løsningen er ennå på et tidlig stadium, og det er høyst uvisst når vi eventuelt kan få glede av den. Om du har lyst til å fordype deg i de tekniske detaljene kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet.

En av de mest kjente stemmeassistentene er Apples Siri: Nå kan denne snart komme til Mac »

Les også
Google har gjort det mulig å «zoome» inn på lavoppløste bilder
Les også
Slik tror Microsoft at «snakke-roboter» skal ta over
Les også
– Siri kommer endelig til Mac
Les også
Kunstig intelligens kan fortelle deg hvor «minneverdig» et bilde er
annonse

Les også