Nyhet

goSupermodel rulez

Jeg trykker ”g” i søkefeltet på Google, og allerede dukker ”goSupermodel” opp som et søkealternativ. Det tilsynelatende svært så populære jentespillet ble presentert på Forbrukerinspektørene på NRK som en tjeneste på internett som loppet unge jenter for deres lommepenger og kontantkort. Vi fikk inntrykk av at poenget med spillet var å kjøpe klær med ”goPenger” – som du kjøper med ekte penger – til din supermodell, som deretter blir sminket og stylet før hun entrer Catwalken.

Ettersom vi tidligere har satt fokus på innholdsleverandører som nærmest står fritt til å svindle norske mobilbrukere med svindyre ringetoner, spill og konkurranser, ble vi nysgjerrig på hvordan goSupermodel fungerer i praksis.

Skapte oppstyr
Etter innslaget på NRKs Forbrukerinspektørene haglet kommentarene fra unge jenter i kommentarfeltet på nettsiden deres, og de aller fleste ga inntrykk av at de likte kritikken fra forbrukerprogrammet dårlig, og at dette var et ”sunt” sosialt nettverk på internett for fjortisjenter. Vi tok kontakt med det danske selskapet watAgame som står bak goSupermodel for å få deres synspunkter på saken.

- Vi føler at vi ble særdeles dårlig behandlet av NRK. Vi var meget imøtekommende og hjelpsomme med informasjon, men de valgte en meget negativ vinkel med en del usannheter blandet inn for å gjøre historien mer interessant, sier administrerende direktør Henrik Riis i watAgame til Mobilen.no.

- Vi var også det eneste selskapet som gjerne stilte opp til intervju. Det valgte de så nesten ikke å vise, da mine svar på deres spørsmål jo avklarte en masse av deres kritikk, legger han til.

Jaha?
Innslaget til FBI fokuserte altså på at man må betale for å kjøpe ny klær til modellen, og at dette gjøres enten ved å kjøpe ”goPenger” via mobilen eller kredittkort. Likevel hevder de som står bak tjenesten at det er fullt mulig å delta på goSupermodel uten å legge igjen en eneste krone. Hvordan har det seg? Vi spurte Riis om han kort kunne oppsummere hva goSupermodel går ut på.

- goSupermodel er en gratis side for piker, sentrert omkring vennskap og kreativitet med stor fokus på sikkerhet. Dette mener vi har stor verdi for pikene og deres utvikling. Vi mener det er nødvendig med en nettside som henvender seg spesielt til denne sårbare målgruppen. Hvis det ikke fantes sider som goSupermodel, så ville de være nødt til å bruke nettsider som henvender seg til begge kjønn, eldre personer eller har et dårlig sikkerhetssystem og lav bemanning. Alt sammen noe som vil sette disse pikene i fare for dårlige opplevelser, som seksuelle krenkelser, upassende innhold i forhold til alder og så videre, forklarer Riis.

- På goSupermodel lærer pikene å te seg i ”communities” under så sikre forhold som mulig og lære etikette der før de beveger seg ut i mer utsatte ”communities”, sier han.

(Artikkelen fortsettes.)
 

- Koster penger å drive
Det hørtes jo både fint og flott ut; at jenter i 10-15-årsalderen har et sosialt nettverk på internett hvor de kan oppnå samme interaksjon som unge voksne har med sine venner på for eksempel Facebook – og attpåtil følger moderatorer med kontinuerlig for å hindre uvedkommende å delta. Men Riis har ennå ikke sagt noe om pris – er det virkelig gratis, som det står på nettsidene?

- Grunnen til at vi tilbyr et medlemskap er at det koster penger å drive en hjemmeside av høy kvalitet. Vi har et høyt ambisjonsnivå på goSupermodel, og vi anser brukernes sikkerhet som en hjørnestein for våres produkt. Sikkerhet involverer beskyttelse mot mobbing, rasistisk eller seksuelt innhold, trusler og så videre. De fem prosent av våre brukere som har et medlemskap, gjør det mulig for oss å ha 35 ansatte, hvorav halvdelen er direkte involvert i hver dag å gjøre goSupermodel til et av de sikreste nettstedene for unge brukere. Alle 0pengene vi får inn, går til å forbedre goSupermodel. Kvalitet koster penger – det gjelder også sikkerhet, parerer Riis.

- 95 prosent av våre brukere anvender nettsiden fullstendig gratis, og all funksjonalitet er tilgjengelig for dem. Mer enn 50 prosent av alle piker i Norge i alderen 10-15 bruker goSupermodel. Gjennomsnittsalderen på våre brukere er 12,4 år, forteller han videre.

Foreldre må ta ansvar
Det er altså anslagsvis 250 000 norske goSupermodel-brukere i Norge for øyeblikket, og samtlige er under 18 år. Ergo må fjortisjentene få tillatelse fra foreldre – eller den som betaler mobilregningen – til å kjøpe goPenger de kan bruke i spillet. Det er dette betalingsaspektet som setter tjenesten i dårlig lys, ettersom brukerne er så unge. På den annen side, er det fullt mulig å benytte goSupermodel uten å bruke en eneste krone, og det er tross alt opp til foreldrene om de ønsker at barna skal bruke penger på en slik type tjeneste. Riis påpeker at deres tjeneste koster langt mindre enn ”skrekkeksempelet” Habbo.com (ikke kjennskap til dette), og at de opplyser tydelig at det ikke behøver å koste noe å bruke nettsiden.

- Ved kjøp har vi har en side som popper frem hver gang noen prøver å kjøpe via telefon, hvor det fremgår at kjøp kun kan foregå hvis man er over 18 eller har tillatelse fra foreldre. Dette skal brukere ta aktivt stilling til. Vi gjør likeledes tydelig oppmerksom, ved forsøk på kjøp av medlemskap, at det ikke er nødvendig å kjøpe noe for å bruke goSupermodel. Alt på nettsiden kan benyttes uten å kjøpe medlemskap, sier Riis.

- Betaling via mobiltelefon er hos os begrenset til 70 kroner per uke - seks ganger mindre enn for eksempel Habbo. Mobiltelefonen anvendes i dag bredt på markedet til kjøp av en lang rekke forskjellige produkter – for eksempel også til å stemme i TV-shows. Vi anser mobiltelefonen som en slags betalingsform og tilbyr den derfor på linje med andre betalingsmidler som for eksempel kreditkort, legger han til.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Tilbakebetaler dere penger dersom en forelder tar kontakt og sier at datteren IKKE har fått samtykke til å kjøpe modellklær via gSm?

- Hvis man som foreldre er utilfreds med et kjøp, kan man skrive en beskjed til admin via vår side. Vi svarer alltid i løpet av en arbeidsdag på spørsmål vedrørende betalinger eller sikkerhet. Alle våres betalingsprosedyrer er lagt frem for den danske forbrukerstyrelsen og er akseptert, svarer han.

- Tilbakebetalingssaker behandles ad hoc, men vi er generelt imøtekommende. Grunnet våres kjøpsbegrensning på 70 kroner per uke, er det snakk om mindre beløp – Vi får generelt meget få klager fra foreldre, legger Riis til.

Nesten overbevist
Vi oppretter profil på goSupermodel og klikker oss rundt på siden for å se hvilke muligheter man har i spillet – og vi får raskt inntrykk av at nettsiden holder høy kvalitet, og at det er stort fokus på sikkerhet. Vi skjønner meget godt at jenter i denne alderen synes det er artig med mote, sminke og catwalk, og samtidig virker det som om forumet gir anledning til å ta opp saker og ting de måtte lure på – eller annonserer etter en ny virtuell bestevenn.

Så vi forstår at det koster penger å drifte en så god side. Men er det riktig at fjortisjenter skal bruke sine sårt trengte lommepenger på å kjøpe klær til et virtuelt spill? Svaret, etter vår mening, blir nei – dog med visse forbehold. For det første har jentene anledning til å delta på goSupermodel gratis. For det andre er det i bunn og grunn opp til foreldrene om de vil at barna skal få tilgang til tjenesten – og hvorvidt de ønsker å la barna bruke penger på slikt. For det tredje er ikke prisene så borti natta – slik vi er vandt med fra diverse innholdsaktører –, og da ser vi ikke store forskjellene ved å betale for noe slikt og betale for et konsollspill eller vanlig PC-spill. Det er helt klart et dilemma det er vanskelig å ta definitivt stilling til.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Avhengighet
Beveger vi oss vekk fra betalingsproblematikken, er det ett siste punkt vi bør se nærmere på, og det er spillavhengighet. Mange av oss har hørt skrekkhistorier om ungdom som har blitt mer eller mindre hjernevasket av World of Warcraft (WoW), og som bruker timevis hver eneste dag på dulle seg inn i en virtuell fantasiverden. Den samme avhengigheten kan inntreffe ved andre typer spill også, og én kommentar på NRKs nettsider antydet at goSupermodel kunne være et spill det var vanskelig å avslutte. Vi spurte Riis om man kunne trekke paralleller til WoW når det gjelder spillavhengighet og goSupermodel.

- Våre piker bruker i følge våre målinger 45 minutter per uke i gjennomsnitt. I WoW bruker en gjennomsnittsbruker 20-25 timer per uke, så sammenligningen med WoW holder vist heller ikke helt, avslutter Riis.

I så tilfelle får vi inntrykk av at goSupermodel definitivt ikke er det aller verste tenåringsdatteren din kan holde på med på fritiden, selv om det naturligvis er viktig å ta stilling til – og diskutere med barnet – hvorvidt det er greit å betale for slike tjenester med mobilen. Som forelder som ønsker kontroll over slike betalinger, kan du ringe din operatørs kundeservice og sette en beløpsgrense – eksempelvis 250 kroner per måned, eller sperre totalt.

Les også
Telenor lanserer SikkertBarn
Les også
Klart for SMS-betaling
Les også
Chess vil beskytte barna
Les også
Gangstar 2 på Omnia HD – bortkasta penger
Les også
Fargesprakende ungdomsmobil med touch
Les også
På krigsstien mot innholdssvindlerne
Les også
Zemgo lopper deg på ny
Les også
Sendte STOPP til ingen nytte
Les også
Zemgo og Celldorado stengt av operatørene
Les også
Ikke la deg lure av SMS-quiz
annonse