Tek.no

Nyhet

– Noen operativsystemer må dø

Espen Irwing Swang
16 Nov 2010 06:00

– Dagens operativsystemer er for mange og for ulike, sa Espen Riskedal fra CuteHacks, da han innledet til debatt om platformkrigen under Gulltasten 2010. – Hvordan skal små firmaer som oss, eller store firmaer som har lyst til å nå alle mobilplattformer gjøre det, når en må gjøre det i forskjellig språk, og forskjellig API-form på hver eneste mobilplattform? Det er ikke levelig for øyeblikket, sa Riskedal.

Riskedal har studert utviklingen i operativsystemkrigen, og mener det er tre operativsystemer (OS) som er på vei opp, ett som stagnerer, og to som ikke har noen grunn til å se lyst på fremtiden.

Runde 1 - Nokia
– Vi er kommet til fjerde runde i plattformkrigen, hevdet Riskedal. – Den første runden vant Nokia, som var tidlig ute med Symbian og produserte smartmobiler i et enormt antall forskjellige former og fasonger.

Runde 2 - iPhone
Runde to gikk til iPhone, som innførte et fingervennlig brukergrensesnitt med stor kapasitiv skjerm, prosessorer som var sterke nok til å gi en god brukeropplevelse og som sørget for at det ble innført fastpris på data, så mobilkundene ikke lenger trengte å bekymre seg for å gå på en økonomisk smell ved å ta datatjenestene i bruk. Iphone var også mer brukervennlig enn noen tdligere smartmobil.

Runde 3 - Android
Runde tre gikk til Android, som ikke bare er gratis for produsentene å bruke, de får til og med betalt av Goggle for å gjøre det. Det har fått mange produsenter til å satse på Android, og utvalget av Androidmobiler er på kort tid blitt stort.Knockout for Samsungs Bada og RIMs BlackBerry
Riskedal har ikke konkludert med hvem som vinner runde fire, men mener det ser lysere ut for noen en for andre. Han tror Symbian, Android og Wndows Phone 7 vil styrke seg, mens iOS vil flate ut. Operativsystemene han har mindre tro på er Samsungs nye Bada, og RIMs BlackBerry OS.

Påstanden om at BlackBerry OS og Bada går en tøff fremtid i møte var det ingen av paneldeltakerne som sa seg uenige i. Så var det heller ingen representanter for RIM eller Samsung i panelet. 
Annen tilnærming
Vi kontaktet Samsung for å få høre hvordan de ser på Riskedals dødsdom.
– Jeg fikk med meg debatten, men i Samsung har vi en litt annen tilnærming til dette, sier Stig-Ove Langø i Samsung til Mobilen.no. Vårt mål er å nå alle de ulike segmentene. Vi ser at det selges millioner av mobiltelefoner med proprietært OS. Det vi har gjort er å åpne vårt proprietære OS med Samsung Apps, sier Langø.

– For folk flest er det viktigst at telefonen er enkel å bruke, god og har riktig pris. Hvilket operativsystem mobilen har betyr ikke like mye. Ved å bruke vårt eget OS kan vi raskere ta frem ny teknologi og få den ut på markedet, sier Langø. Han hevder Samsung også i fremtiden vil tilby de aller billigste telefonene med lukket OS. – Men du vil se at Bada får en stadig viktigere rolle, og at vi vil bruke Bada både på low-end og high-end mobiltelefoner, legger han til.

Android leder an
Android er nå det raskest voksende operativsystemet for smartmobiler, noe som først og fremst har gått på bekostning av Symbian. Ifølge Riskedal lanserte Google Android for å få brukere til å benytte seg av Googles tjenester, og har hatt suksess med det.

Men Symbian er fremdeles størst, med rundt en tredel av markedet. Android finnes på rundt en av fire smartmobiler, mens omtrent hver femte smartmobil er en iPhone med iOS.

Nokia ikke skremt
I debatten etter Riskedals presentasjon, gjorde Nokias Bjørn Egil Brekke det klart at Nokia ikke er interessert i å ende opp som enda en tilbyder av Android-mobiler. Nokia vil heller satse på teknologien Qt, som gjør at utviklerne kan kjøre samme applikasjon på ulike platformer. – Vi vil lansere MeeGo som plasserer seg i et litt annerledes segment. Vi ønsker å sikre at vi kan tilby det kundene i ulike segmenter ønsker, og vil ikke la en aktør bestemme hva som skal leveres. 
 

Fellesløsninger

Debatten om hvilket OS som vil komme til å overleve dreide seg eterhvert mer over på spørsmålet om fremtiden er applikasjoner som kjører på tvers av platformer, enten som web-aplikasjoner eller gjennom Qt.

– Ulempen med web-applikasjoner er at de ikke har noe grensesnitt mot mobiltelefonenes API-er, sa Riskedal.

– Kryssplattform fungerer, men jeg har fortsatt til gode å se noe som er særlig brukervennlig og som følger reglene til den plattformen det kompileres på. Når det er sagt, så er vel den eneste kryssplattformen vi har i dag Web. De som stiller sterkest på det er Android og Apple med iWeb, mens Microsoft holder på sitt utdaterte Internett Explorer som ikke er fryktelig oppdatert til å håndtere populære appliaksjoner, sa Mats Staugaard i selskapet Infinite Loop.

– For de store, som for eksempel Facebook, er det ikke noe problem å utvikle egne applikasjoner for hver enkelt plattform. Men det har ikke de mindre programvareutviklerne ressurser til, sier Staugaard.

Nei til ensretting
Lars Erik Norum i Microsoft har også tro på at kryssplattform er veien å gå, men advarer samtidig mot at alt skal være likt.
– Det er viktig å ta vare på den enkelte plattformens unike tilnærming, for brukeropplevelsen i Windows Phone 7 er helt annerledes enn i for eksempel en iPhone eller en Android-device. En av suksessene til iPhone er jo at de har en konsistent brukeropplevelse, og sånn skal det være i Windows Phone 7 også. Vi bruker hubber, vi bruker en helt annen type tilnærming, og det må være sånn at i alle fall den grafiske profilen gir en konsistent følelse på enheten. Det tror jeg vil være suksessen for at vanlige folk skal ta i bruk nye tjenester, sa Norum.
Det er med andre ord ingen grunn til å frykte at ett operativsystem vil bli enerådende i nærmeste fremtid.
Den andre paneldebatten handlet om operatørenes bindingsavtaler og det uoversiktelige abonnementsmarkedet. Les mer om dette her: - Ikke hør på mobilselgeren.

Les også
VIDEO: Ny og bedre Wave fra Samsung
Les også
Større frihet for Windows Phone 7
Les også
Slutt på jailbreaking av WP7
Les også
Slik får du bedre iPhone
Les også
- Vår rimeligste 3G-telefon
Les også
Huawei Ideos U8150
Les også
Planlegger uavhengig app-butikk
Les også
Dette er ukens nye apps
Les også
Dell bytter til Windows Phone
Les også
Nå er det 100 000 apps til Android
Les også
MeeGo-mobilene kommer i 2011
annonse

Les også