Til hovedinnhold

To millioner passord til Facebook, Gmail og andre er på avveie

Brukere av en rekke store nettsteder har blitt frastjålet innloggingsinformasjon.

Shutterstock

Det meldes nå at en gruppe hackere har fått kloa i nesten to millioner brukernavn og passord som tilhører tusenvis av ulike nettsteder, deriblant populære sider som Facebook, Google, Yahoo, Twitter og LinkedIn.

Som CNN melder ble tyveriet offentliggjort av sikkerhetsselskapet TrustWave nylig. Ifølge TrustWave skal hackerne ha installert ondsinnet programvare på et utall datamaskiner til brukere rundt omkring i hele verden for å få ta i informasjonen. Det er altså ikke nettstedene selv som har blitt hacket.

Registrerer tastetrykk

Denne programvaren har de brukt til å registrere tastetrykkene til brukere mens de skriver inn innloggingsinformasjonen på de ulike sidene, som deretter er blitt sendt til en server kontrollert av hackerne.

Denne serveren befant seg i Nederland, og da TrustWave sporet den opp fant de ut at informasjon fra hele 93 000 nettsider er blitt stjålet. Facebook-brukere utgjør flesteparten av ofrene, med 318 000 tapte passord, mens Google- og Yahoo-brukerne har blitt frastjålet henholdsvis 70 000 og 60 000 passord.

Den ondsinnede programvaren som ble brukt skal ha infisert PC-er i så mye som 92 ulike land og begynte å samle inn brukernavn og passord den 21. oktober i år. Det er mulig at innsamlingen fremdeles pågår, og TrustWave leter i skrivende stund etter flere servere.

–Oppdatér antivirusprogrammene

Facebook, LinkedIn, Twitter og Yahoo bekreftet overfor CNN at de har varslet brukere som er rammet av tyveriet og endret passordene.

For alle bekymrede brukere av de aktuelle nettsidene anbefaler TrustWave folk å oppdatere alt av antivirusprogrammer, og å sørge for at alle de seneste oppdateringene til nettleseren er lastet ned og installert.

Tyveri av passord er ikke helt uvanlig lenger:
Nylig ble hele 42 millioner passord stjålet fra datingtjeneste »

(Kilde: CNN)

Mer om
annonse