Til hovedinnhold

Ny iPhone fikk fingeravtrykksleser og bedre kamera

Slik er toppmodellen iPhone 5S og billigmodellen 5C.

Apple

Etter flere måneder med ryktemakeri, lanserte Apple i kveld etterfølgeren til dagens iPhone-modell. Den nye Apple-mobilen fikk, som de fleste allerede hadde tippet, navnet iPhone 5S. I tillegg lanserte Apple også en billigere modell som får navnet iPhone 5C.

Vi har prøvd iPhone 5S – les sniktitten her »

Nye iPhone 5S kommer i gull, den får fingeravtrykksleser og ny 64-bits A7-chip som gjør telefonen mye raskere enn forgjengeren. Ellers har 8-megapikselkameraet blitt oppgradert og iPhone 5S har fått en såkalt "M7 coprosessor"-brikke som kontinuerlig måler data fra aksellerometer, gyroskop og kompass. Sistnevnte skal gjøre det mulig å lage mer avanserte treningsapper.

iPhone 5S får bedre kamera, fingeravtrykksleser, samt raskere prosessor. Foto: Apple

Innebygget fingeravtrykksleser

Den nye toppmodellen iPhone 5S ligner utseendemessig på forgjengeren iPhone 5, med unntak av fingeravtrykksleseren. Skjermen er den samme Retina-skjermen vi kjenner fra iPhone 5, med en størrelse på 4 tommer og en oppløsning på 640 x 1136 punkter. Vi snakker med andre ord fortsatt om en sylskarp skjerm, selv om punkttettheten ikke er like høy som på Full HD-skjermene fra noen av konkurrentene i Android-verdenen. I praksis vil du antagelig neppe se forskjell.

Den største nyhetene er at iPhone 5S har en fingeravtrykkskanner bygget inn i Hjem-knappen. Knappen ser nesten ut som før, men har en blank ring rundt.

iPhone 5S har selvfølgelig fått en oppgradering av innmaten. Mens iPhone 5 benyttet en Apple A6-brikke har 5S fått en A7-brikke som skal være en god del raskere. Denne er på 64 bit, mot 32 bit i A6, og vil ifølge Apple utgjøre stor forskjell på ytelsen.

Kameraet har fått et nytt objektiv med fem linser, og løsningen skal være designet av Apple selv. Bildebrikken har 15 prosent større areal. I stedet for å lage flere piksler, har derimot Apple valgt å gjøre hver piksel større, en teknikk vi kjenner fra Android-mobilen HTC One. Dette gjør kameraet mer følsomt for lys

Ellers er det kanskje det nye operativsystemet iOS 7 som er den største nyheten, foruten fingeravtrykkleseren. Har du en iPhone 5 i dag kan du laste ned iOS 7 fra og med 18. september.

Nye iPhone 5S kommer i salg i utvalgte land 20. september, men norske kunder må vente til desember.

Ny billig-iPhone

Apple har tradisjonelt kun hatt én iPhone-modell i toppklassen, og så har fjorårets modell blitt det som har blitt «billigmodellen». Med kveldens lansering snur Apple litt om på dette, og introduserer iPhone 5C. Dette er antagelig et svar på den økende konkurransen Apple har møtt de siste årene fra blant andre Samsung, spesielt i nye markeder i Asia.

iPhone 5C vil være en del rimeligere enn iPhone 5S, og det er brukt litt rimeligere materialer. Baksiden på telefonen er i plast, og du får telefonen i fem ulike farger.

Innmaten i iPhone 5C er omtrent den samme som i iPhone 5, bare med litt større batteri og bedre frontkamera. Også iPhone 5C har en 4-tommers skjerm. Dagens iPhone 5 utgår, men Apple vil fortsatt selge iPhone 4S som et rimelig alternativ i utvalgte markeder.

iPhone 5C fås i fem ulike farger. Foto: Apple

iOS 7 blir tilgjengelig for alle

De nye telefonmodellene fra Apple kommer med Apples nye operativsystem iOS 7. Dette operativsystemet ble introdusert allerede i juni, og har siden vært testet ut av apputviklere.

Les vår sniktitt på iOS 7 her »

iOS 7 har mange likheter med iOS 6 som brukes på dagens iPhone, men menyer og ikoner har fått en ansiktsløftning. Det visuelle inntrykket er renere enn før, med nye slanke fonter, bedre utnyttelse av skjermbredden, og utstrakt bruk av hvite bakgrunner.

Andre nyheter i iOS 7 er at du nå har enklere tilgang på innstillinger. Ved å trekke fingeren opp fra bunnen av skjermen får du nå rask tilgang til viktige innstillinger som for eksempel å skru av og på wifi og Bluetooth, og du har også fått et nytt og bedre varslingssenter som du kan trekke ned fra toppen av skjermen.

Vi har prøvd iPhone 5S – les sniktitten her »

Se også vår videodemo av iPhone 5S og 5C »

Her er Apples offisielle videopresentasjon av iPhone 5S:

Her kan du bestille prisvarsel og
få beskjed så snart de nye mobilene er i butikkene:

annonse