Til hovedinnhold

Google lanserer «angrepsskjold» for Internett

Vil hjelpe nettsider med å hindre DDoS-angrep.

Av kriminiell virksomhet på Internett er såkalte DDoS-angrep noe av det vanskeligste å beskytte seg mot. Angrepene går ut på å overbelaste målet med store mengder forespørsler via andre datamaskiner, med det formål å sette nettsiden ut av spill.

Et av de seneste eksemplene på dette fenomenet fikk vi i august, da kinesiske myndigheter meldte om et massivt DDoS-angrep mot en av landets navneservere, som visstnok skal ha vært et av de største nettangrepene mot Kina noensinne.

Nå vil Google strekke ut en hjelpende hånd til potensielle ofre for denne typen angrep, med et nytt initiativ som har fått navnet «Project Shield».

DDoS-skjold

Som navnet antyder er Project Shield et system som skal fungere som et «skjold» mot DDoS-angrep, og som skal gjøre det mulig å fortsette å drifte en nettside selv under et slikt angrep.

Ifølge Google er systemet basert på en kombinasjon av selskapets eksisterende anti-DDoS-teknologi og den såkalte PageSpeed-løsningen. PageSpeed er en tjeneste som gjør nettsider raskere ved å sende innholdet gjennom dedikerte Google-servere som optimaliserer lastingen.

Project Shield benytter med andre ord Googles egne, godt utbygde infrastruktur til å dempe effekten av DDoS-angrep i vesentlig grad.

Kan hindre ytringsfrihet

Ifølge Google er slike angrep både relativt enkle og lite ressurskrevende å gjennomføre, og kan samtidig gjøre stor skade, spesielt på mindre nettsider som har begrenset kapasitet i utgangspunktet.

Selskapet peker på at en annen grunn til at et slikt skjold er nødvendig er at mange bruker DDoS-angrep til å kneble meningsmotstandere og dermed hindrer ytringsfriheten, noe man ofte ser i undertrykkende reginer.

Det er ennå noe uvisst hvor effektivt Project Shield er. Systemet er inne i en testfase, og i den forbindelse leter Google etter «betrodde testere» som kan søke om å prøve systemet via prosjektets hjemmeside. Sjekk videoen under for mer informasjon.

DDoS-angrep er heftige saker: Slik ser et angrep ut »

(Kilde: Google, via The Verge)

annonse