Til hovedinnhold
NyhetHils på virkelighetens <em>Avatar</em>

Dette er virkelighetens Avatar

Robot overfører syn, hørsel og berøring til brukeren.

I filmen Avatar av James Cameron fra 2009 har mennesker klart å konstruere romvesenkropper som utvalgte folk kan hoppe inn og ut av via avansert teknologi. Inne i den fremmede kroppen kan de se, høre, føle og lukte ute i naturen, mens de selv er trygt plassert i et laboratorium.

I Japan har de nylig avduket en robot som fungerer etter samme prinsipp – med Telesar V kan man se, høre og kjenne på objekter gjennom roboten, samt styre dens bevegelser.

Telexistence

Telesar V er et forskningsprosjekt utført på Keio-universitetet i Japan. Roboten er basert på konseptet telexistence – som innebærer at man kan ha en opplevelse i sanntid av å være på et annet sted der man faktisk er, og kunne interagere med dette miljøet.

Målet med prosjektet er å frigjøre mennesker fra begrensninger som tid og rom, samt bruke roboten til praktiske gjøremål som å drive med medisinsk hjelp fra lang avstand.

Legoklosser

Brukeren av Telesar V er koblet til et 3D-headset som ser og hører nøyaktig det roboten ser og hører. I tillegg har roboten berøringssensorer og registrerer temperatur, noe som overføres til brukeren. Roboten kan føle detaljer helt ned til legoklossnivå per dags dato.

Telesar V har armer og bein som har nesten samme vinkler og frihetsgrader som et ekte menneske, og det blir spennende å se hvordan utviklingen av roboten blir i fremtiden.

Se Telesar V i denne videoen på YouTube:

(Kilde: DigInfo TV)

annonse