Tek.no

Nyhet

Mobilnettet blir raskere enn bredbånd

Iris Andersson
19 Nov 2007 13:42

Neste generasjons teknikk i 3G-nettet skal kunne gi hastigheter på opptil 100 megabit per sekund. Om noen år kan man komme opp i hastigheter på opptil 300 megabit per sekund. Nå har bransjeorganisasjonen GSM Association støttet opp under denne satsingen, noe som gir utviklingen solide ben å gå på. Hele 700 mobiloperatører fordelt på 218 land er medlemmer av denne organisasjonen.

Les mer:

Ny løsning på mobilt bredbånd
-Sjekk bredbåndet ditt
- Den store IP-bløffen
Et flertal av mobilnett-utbyggere arbeider med et prosjekt døpt Long Term Evolution (LTE), altså "utvikling over lang tid". Dette prosjektet går ut på å utvikle et svært raskt nett som kan gå i konkurranse med teknikker som eksempelvis Wimax og UMB.
Det som er fordelen med denne teknikken er at det ikke er nødvendig å utbygge et nytt nett. Teknikken kan benyttes på det eksisterende 3G-nettet (UMTS) som allerede dekker mesteparten av Norges landareal. Man trenger altså "bare" å oppgradere de eksisterende basestasjonene.
Sammenlignet med dagens raskeste nett i Norge,Turbo-3G (HSDPA), som ligger på en teoretisk hastighet på 3,6 megabit per sekund, ser vi at den nye teknikken vil bli cira 30 til 80 ganger raskere.
Den vil også bli raskere enn kablet internett som vi finner i de fleste hjem, spesielt om du har hele basestasjonen for deg selv. Det har seg nemlig slik at dersom du deler en basestasjon med tretti andre mobiler, får du bare en 1/30 av makshastigheten. Ti megabit per sekund er ikke så aller verst uansett.

annonse

Les også