Til hovedinnhold
NyhetEuropa kan få felles billettsystem

EU kan få felles billettsystem

Det skal bli enklere å reise kollektivt med tog og båt i Europa, målet er at vi skal fly mindre.

EUs transportkommissær Siim Kallas ønsker å lage et felles billettsystem for tog, fly og båt på tvers av landegrensene i Europa. Dette melder Aftenposten på sine nettsider.

Hensyn til både forbruker og miljø er en av tankene bak det nye forslaget, som skal gjøre det lettere for mennesker å reise og mer tiltalende å velge tog fremfor fly som transportmiddel.

Økt beveggrunn

Siim Kallas. Foto: Avjoska

Mens det i dag er forholdsvis enkelt og greit å fly fra for eksempel Oslo til Madrid, må man på den annen side ta fem tog og forholde seg til fire forskjellige togselskaper på den samme turen.

EU-kommisjonen vil med andre ord gi forbrukeren økt beveggrunn til å velge det de mener er miljøvennlig kollektivtransport på et internasjonalt plan, fremfor en biltur eller flytur gjennom Europa.

Neste år vil kommisjonen legge frem et lovforslag som forlanger at jernbaneselskapene i Europa samordner sine datasystemer, slik at man kan forholde seg til én reiseplanlegger og ett billettsystem over hele Europa, eller i det minste i EU-medlemslandene.

Til sammenlikning finnes det flere enn 100 forskjellige reiseplanleggere på Internett per dags dato, og ingen av disse tilbyr samleløsninger for reise i Europa.

– Teknologi minste hinder

Rolf Forsdahl. Foto: HSH

Rolf Forsdahl i den norske bransjeorganisasjonen HSH Reiseliv har uttalt til Aftenposten at det ikke er teknologien det står og faller på.

Å samordne datasystemer tvers over landegrensene er i seg selv ikke noe stort problem, men når det kommer til nasjonal stolthet og et komplekst regelverk blir det med én gang verre.

– Alle transportørene vil ha "ustabile" produkter ved at tidtabell, pris og rutenett ofte forandres på kort varsel, og forbrukerlovgivningen i EU gjør at det også blir en risikosport å sitte som "eier" av en slik planlegger- og bookingside, sier Forsdahl, som fortsetter:

– Man blir da fanget opp av EUs egen pakkereiselovgivning med tilhørende ansvar ved forsinkelser, ruteendringer, streiker, jordras og hva som måtte hende.

Forsdahl tror en realisering av et felleseuropeisk billettsystem ligger langt frem i tid, og at det ikke kommer på plass før etter 2020.

(Kilde: Aftenposten)

annonse