Rike gründere har godt med penger fra før

Ingen Jobs eller Gates her til lands, ifølge ny norsk studie.

Petter Stordalen hevder han startet sin gründervirksomhet under en gul Solo-parasoll som jordbærselger, og Onkel Skrue startet som kjent alt med en skopusserjobb og en tiøring. Det ene er virkelighet og det andre er fiksjon, men ifølge en ny norsk studie er begge deler fiksjon i dagens Norge.

De aller fleste som blir rike av gründervirksomhet i Norge ser nemlig ut til å ha godt med penger fra før av, ifølge Forskning.no.

En god idé er ikke nok

Studien er utført av Marianne Nordli Hansen, sosiolog ved Universitetet i Oslo (UiO), og tar for seg rike i aldersgruppen 37 - 40 år. Studien viser at det er langt vanskeligere å bli rik fra bunnen av i dag enn på begynnelsen av 90-tallet, noe som betyr at «gamle» penger fra slekt og foreldre har langt større innvirkning enn før. Dette undergraver også tanken om at alle har like muligheter i Norge og tanken om at en god idé er nok til å bli rik.

Det er det ikke, ifølge Hansen.

I studien har hun sett på den delen av befolkningen som er født mellom 1955 og 1965, folk som i dag faller inn i aldersgruppen som rommer de rikeste og mest erfarne menneskene i Norge. Til forskjell fra tidligere studier tar ikke Hansens rapport for seg småbedrifter og mindre entreprenørskap, men bare de som tjener nok til å bli kategorisert inn i landets 1 prosent rikeste.

Mange økonomer, få akademikere

Olav Thon er et av unntakene, ifølge studien.Foto: Scanpix sz9cc6e5

I teknologiens verden er Steve Jobs og Bill Gates de to kanskje beste eksemplene på gründere som virkelig har klart å gå fra bunnen til toppen. Men i dag er den aller viktigste forutsetningen for å lykkes penger, ikke ferdigheter, viser rapporten. Derfor har mange av dagens gründere bakgrunn fra næringslivet, og mange er økonomer. Ifølge studien er også handel og eiendomdrift de to viktigste gründervirksomhetene, noe som jo virker logisk for en økonom å interessere seg i.

Kanskje overraskende nok er det svært få akademikere som har lykkes med entreprenørskapet sitt.

Det kan altså ved første øyekast se ut til at tekniske ferdigheter og innovasjon har lite å si for å lykkes som gründer, men det er ikke riktig for hele Norge, ifølge BI-forsker Peder Inge Furuseth:

«Dette er riktig for 50- og 60-åringene i hennes studie, men jeg betviler at det er slik for dagens unge mennesker,» avsluttet forskeren.

Gründervirksomhet via folkefinansiering er annerledes:
Kvinner lykkes oftere enn menn på Kickstarter »

(Kilde: Forskning.no)

annonse