Nyhet

60 prosent av mobil-appene truer personvernet ditt

Dystre tall fra ny undersøkelse.

Når du laster ned en ny app, tenker du egentlig da over hvilke personlige data du gir appen tilgang til? Personvern blant applikasjoner er ikke bare-bare, og så mye som 60 prosent av alle mobilapper stryker på testen om personvern, melder Wall Street Journal (WSJ).

Det er konklusjonen i en ny undersøkelse utført av «Global Privacy Enforcement Network», et globalt nettverk for personvern som er sammensatt av offentlige instanser fra 19 forskjellige land. De undersøkte hvordan hele 1211 forskjellige apper respekterer personvernet.

60 prosent feiler på tre kriterier

De appene som feilet på ett eller flere av tre avgjørende kriterier, ble regnet som en trussel mot personvernet. Kriteriene var som følger:

1) Appen ga ikke informasjon om hvordan den brukte personlig informasjon.

2) Appen krevde tilgang til en rekke personlige detaljer for å brukes, som lokasjon, kontakter, anropslogg og til og med ID-en til telefonen.

3) Appens beskrivelse av personvernet var skrevet med så liten skrift at det ikke kunne leses på en mobilskjerm.

Av de 60 prosentene som ble «felt» i undersøkelsen, falt hele 30 prosent av appene i første kategori. Tilsvarende prosent gjaldt for kategori to, mens hele 40 prosent feilet i å tilby lesbar tekst på små mobilskjermer.

Vil ofte vite hvor du er

De fleste appene krevde å vite lokasjonen din under bruk, selv om dette strengt tatt ikke var nødvendig for å dra nytte av funksjonene i appen. Det kan dog komme av andre faktorer, som målrettet annonsering og lignende.

Undersøkelsen sa ikke noe om hvilke apper som var undersøkt, eller hvordan de ble utvalgt. I mange land, deriblant USA, er det uansett ikke påbudt for app-utviklere å forklare hvordan de bruker personlig data, selv om mange uansett velger å gjøre det.

Høstrengjøring i app-butikken til Microsoft:
Selskapet fjerner 1500 apper fra Windows Store »

(Kilde: WSJ.D)

annonse