Tek.no

Nyhet

Penis ble dyrket frem av forskere

Nå venter de på grønt lys for mennesketest.

Shutterstock
7 Okt 2014 16:00

Forskere ved Wake Forest Institute for Regenerative Medicine i delstaten Nord-Carolina har gjort det store: Heretter skal de kunne tilby laboratoriedyrket penis til den som måtte trenge det, melder Mashable.

Forskerne har fra før over 30 menneskelige organer på listen over saker de klarer å fremstille ved å dyrke frem kunstig vev. Det inkluderer for eksempel nyrer, urinrør, hjerter og vaginaer, men penis har til nå vist seg å være en betydelig utfordring.

Sist helg kunne de imidlertid melde at de hadde klart å fremstille hele seks menneskepeniser i et tilsynelatende vellykket forsøk. Nå venter de på godkjenning fra FDA (helsemyndighetene i USA) for å kunne gå igang med utprøving på et menneske. Det kan riktignok ta noen år.

Skal fikse ereksjonsproblemer

Den nye penis-teknikken går ut på å lage et slags avstøpning av en donorpenis, som deretter blir renset for donorens DNA. Dette har tidligere vært et problem, ettersom kroppen ofte vil avvise organer som ikke har celler med ens eget DNA. Isteden blir avstøpningen fylt med pasientens celler.

Nyvinningen skal i første omgang kunne hjelpe menn med ereksjonsproblemer, noe som ofte skyldes arrvev. I slike tilfeller vil leger kunne erstatte deler av penisen, og bruke pasientens egne celler i prosessen. Hvorvidt det vil fungere vet de riktignok ikke før de har gått igang med tester på mennesker. Ellers kan metoden hjelpe kreftpasienter som har fått skader på penis under behandling, samt soldater eller andre som har fått fysiske skader i underlivet.

På lengre sikt vil teknikken trolig også kunne brukes til å korrigere medfødt interseksualitet. Derimot vil teknikken ikke kunne brukes til kjønnsskifte, ettersom den krever pasientens egne penisspesifikke celler. Dette går det an å hente ut fra underlivet, så fremt pasienten er biologisk sett en mann.

I gang med tester

Anthony Atala, M.D, sjef for Wake Forest Institute for Regenerative Medicine.

Forskningsleder Anthony Atala ved Wake Forest sier til The Guardian. at han håper de vil kunne komme igang med tester på mennesker innen fem år.

Frem til de får godkjenning fra helsemyndighetene i USA, vil forskerne fortsette å teste de fremdyrkede penisene.

En annen forsker som The Guardian har snakket med er særlig spent på om de kunstige penisene vil klare å oppnå ereksjon, ettersom dette først og fremst er nevropsykologisk betinget.

Det gjorde mus yngre, men vil det virke på mennesker?
Blod fra unge mennesker kan kanskje reversere aldringsprosessen »

(Kilder: The Guardian, Mashable)

annonse

Les også