Dette er årets beste produkter

Hardware-redaksjonen er plukket ut sine favoritter fra 2013.

Året 2013 er nå over, et stort år for lanseringen av flere tusen nye produkter ikke bare internasjonalt, men også her på hjemmebane i Norge. Produktene har gitt oss en bedre opplevelse, om det så er av spill, film eller TV, og enkelte produkter har rett og slett endret både bransjen og vår oppfattelse av hva en god opplevelse egentlig er.

Årets produkt er en kåring der ekspertene i hvert fagfelt her hos Hardware.no har plukket ut det éne produktet som på eget og unikt vis har definert standarden i kategorien sin. Produktene vi har kåret er løsninger som har skilt seg tydelig fra mengden i år, innovert eller i noen tilfellet endret spillereglene totalt. De er kanskje ikke de mest økonomiske eller smarteste løsningene, men felles for de alle er at de har lagt lista for 2014 på et helt nytt nivå.

Årets skjermkort: Nvidia GeForce GTX Titan

Etter en rykteflom av et kaliber verdig en verdensnyhet lanserte Nvidia sitt monsterskjermkort, GeForce GTX Titan. Titanen seilte inn som verdens kraftigste skjermkort for vanlige PC-er, og definerte på mange måter skjermkortåret 2013. Fra dagen det ble lansert var det kortet alle snakket om, og som alle senere lanseringer ble målt opp mot. Vi klarte riktig nok ikke å få oss til å anbefale skjermkortet i vår test, men det var utelukkende på grunn av den vanvittig høye prisen.

Ytelsen var det nemlig ingenting å utsette på, og vi prøvde også ut å kjøre tre GTX Titan i SLI for å virkelig gi oss selv bakoversveis. En effektiv, stillegående kjøleløsning var også på plass, og denne valgte Nvidia å ta med seg videre til sine neste lanseringer også, til vår store fornøyelse.

Årets SSD: Samsung 840 Evo

Helt siden SSD-ene slo gjennom hos forbrukerne i 2008, har de vært gjennom en turbulent tid. Ytelsen har vært varierende, kvaliteten har vært diskutabel og de har lenge vært veldig dyre. Men én aktør har alltid stått der urokkelig som er fjell – nemlig Samsung. Selv deres første forbruker-SSD hadde ingen av problemene resten av bransjen slet med, og mange så til dem for å finne gode løsninger.

For å virkelig markere seg blant folk flest, lanserte de i år modellen Samsung Evo 840 – en skikkelig folkemodell vi falt for. Med Evo gjorde selskapet alt riktig: SSD-en yter godt, den er billig og kommer med høy kapasitet. Og med Samsungs stabile historie i rygen, er dette et trygt valg for folk flest.

Årets harddisk: Western Digital Black2

Det er sant å si at de kjappere SSD-ene stiller de vanlige harddiskene i skyggen, men harddiskprodusentene har på ingen måte rullet seg rundt på ryggen for å dø. Det stadig voksende behovet for lagringskapasitet vil ganske enkelt ikke kunne tilfredsstilles med dyr minneteknologi – her må fremdeles snurrediskene ta det meste av jobben.

På grunn av dette jobber harddiskindustrien ufortrødent med å videreutvikle sine produkter. Stikkord for 2013 har vært helium, fem millimeter og 2 TB på «standardhøyden» 9,5 mm. Laserteknologien HAMR har også blitt demonstrert, mens «taksteinlagringsmetoden» SMR kan bli en het potet til neste år.

Med såpass mye som skjer, er det vanskelig å plukke ut en bestemt harddisk. Men sett fra et entusiast- og innovasjonssynspunkt trekker vi frem fram Black2 fra Western Digital.

Dette spesielle produktet kan du faktisk tenke på som to disker – en SSD og en HDD – klemt inn i ett og samme 2,5-tommers skall. Merk at dette ikke er en hybriddisk, her får du altså en fullverdig 120 GB SSD i tillegg til en vanlig 1 TB harddisk. Høyden er på 9,5 millimeter, noe som vil si at den vil passe i en vanlig bærbar PC. Black2 løser problemet som kommer med at du vanligvis må velge mellom SSD-hastighet og HDD-kapasitet i en bærbar med kun én diskplass.

WD Black2 er ikke perfekt. Prisen er forholdsvis høy, SSD-ytelsen kunne visstnok vært bedre og du må installere ekstra programvare for å kunne bruke den fullt ut. Men det er også en unik disk som gjør at enda flere nå kan si «ja takk, begge deler».

Årets spillmus: Corsair Vengeance M65

Det skjedde ikke noen store revolusjoner på musefronten i 2013, men likevel har ikke det hindret produsentene fra å spytte ut en rekke gode produkter. Blant de vi har likt aller best finner vi Corsair Vengeance M65 Performance. Denne har lynkjappe 8200 DPI, programerbare knapper og en ganske tøff design. I tillegg har den litt spennende ekstrafunksjonalitet i form av en skarpskytterknapp på siden, ved et trykk på denne reduseres følsomheten, og det blir lettere å sette skuddet akkurat der det skal. Legger vi til at prisen er relativt hyggelig i forhold til konkurrentene, så er dette absolutt en mus du bør vurdere om du er på markedet.

Liker du ikke designen på Corsair-musen, eller synes den blir litt liten, så finnes det flere gode alternativer. Vi er svært glade i Mionix Naos 8200, som har en glimrende passform og funksjonalitet. Ankepunktet er at den koster hele 650 kroner og oppover.

Årets ruter: Asus RT-AC68U

Årets ruter går til Asus RT-AC68U. Dette er oppfølgeren til storselgeren Asus RT-AC66U. Ruteren byr på solid ytelse både på det gamle 802.11n-nettet, og på det nye 802.11ac-nettet.

I tillegg har Asus puttet på en USB 3.0-port på den, så hvis du vil bruke ruteren til å dele filer med kan du få en helt topp ytelse nesten på høyde med dedikerte NAS-løsninger.

Menyene og ruteren i seg selv fremstår som svært gjennomførte. Designen er lekker, og kvalitetsfølelsen er så absolutt til stede. Den koster litt mer enn gjennomsnittet, men det er helt greit for oss.

Årets kabinett: Fractal Design Define XL

Vi har testet mange spenndende kabinetter i år, og det som kanskje har gjort størst inntrykk er In-Win Tou. Det er bygget opp av glass og alimiuium, og kabinettet ser helt fantastisk ut når du skrur på den interne belysningen i et mørkt rom. Likevel stikker ikke dette kabinettet av prisen for årets kabinett, til det er det litt for spesielt og altfor dyrt.

Kabinettet som etter intens diskusjon stikker av med seieren er Fractal Designs Define XL R2. Dette kabinettet har det meste, og det eneste vi trakk for da vi testet det var en tynn bruksanvisning. Her snakker vi ren og pen design, lav pris, solid byggekvalitet og smarte løsninger. Alt i alt et skikkelig vinnerkabinett. Om XL R2 blir for stort finnes en mindre variant på markedet, nemlig Define R4.

Test: http://www.hardware.no/artikler/fractal-design-define-xl-r2/131033

Årets bærbare PC: Apple MacBook Air 13

Oppgaven med å kåre årets bærbare datamaskin er ikke lett. Vi formelig svømmer i de ulike produsentenes serier og modeller, og vi har også fått flere ulike formfaktorer enn vi har vært vant med.

I fjor var det høyoppløste skjermer som virkelig fikk nerder over det langstrakte landet vårt til å falle på kne, og selv om det er hyggelig at fenomenet i år har spredd seg, og blitt mer tilgjengelig for folk flest, er det en annen trend vi tror vi alle vil huske 2013 for. Vi snakker selvsagt om muligheten til å bruke den bærbare tjeneren vår hele dagen uten bekymring for om batteriet vil svikte oss.

Det er prosessorprodusenten Intel og deres Haswell-prosessor vi i hovedsak kan takke for det store fokuset på strømsparing og effektivitet som har skylt over bærbarprodusentene i år, og aller øverst på batteritronen finner vi én modell som utmerker seg spesielt på dette punktet.

Apples MacBook Air 13 er nemlig både tilgjengelig og ekstremt seiglivet. I vår batteritest holdt den det gående i over åtte og en halv time før den kastet inn håndkleet, og dette var ved kontinuerlig avspilling av HD-materiale.

At Air samtidig kan by på god byggekvalitet, lavt støynivå og en relativt sprek grafikkløsning bidrar også til at maskinen ikke bare er strømeffektiv, men effektiv i alle hverdagsoppgaver du måtte ønske å utføre på den. Ankepunktet til Air er den lavoppløste skjermen, men at Apple stadig holder fast i 16:10 forholdet bøter noe på dette, og om du ikke har vendt deg til høyoppløste skjermer ennå vil du slettes ikke bli skuffet over Airs 1440 x 900 piksler.

Årets TV: Panasonic TX-L65WT600

TV-året 2013 vil bli husket for starten på en ny TV-oppløsning, kjent som 4K eller UHD. Den nye oppløsningen gir deg hele fire ganger så mange punkter i bildet som dagens vanlige HD-skjermer, og gir en skarphet som er til å ta og føle på. Allerede ved begynnelsen av året fikk vi de første smakebitene fra messegulvene i Las Vegas, men det skulle rekke å bli høst før de første skjermene fant veien inn i butikkhyllene her på berget.

Vi har testet en rekke av disse 4K-modellene, og den beste av dem er Panasonics nye flaggskip TX-L65WT600 når det gjelder bildekvalitet. Her får du en fullblods 4K-TV på hele 65 tommer, som foruten gnistrende bildekvalitet også har utseendet med seg, og den er mer interaktiv enn tidligere modeller vi har sett fra selskapet. En av grunnene til at bildekvaliteten er så god, er at Panasonic har valgt å bruke et direktebelyst LCD-panel med lokal dimming av lyset. Dermed gir bedre presisjon for belysningen, noe som resulterer i blant annet bedre farger og sortdetaljer. Det eneste negative med denne modellene er prislappen. Du må ut med nesten 70 000 kroner for et eksemplar, men likevel er den såpass god at den fortjener å bli årets TV.

Årets nettjeneste: Netflix

2013 var virkelig året hvor vi nordmenn endelig fikk god, bred og konkurransepreget tilgang på strømming av film – og det kan vi takke én aktør for, nemlig Netflix. Med selskapets inntreden på det norske markedet ved årsskiftet endret de spillereglene: Nye tjenester dukket opp, nye tjenester gikk under, prisene ble lavere og tilbudet bedre – og alt startet med Netflix.

I løpet av sommeren klarte selskapet å gjøre seg selv historisk ved å ha få verdens første Emmy-nominasjoner for serier som utelukkende kom på en nettbasert tjeneste, og Netflix-serien House of Cards stakk av med hele tre priser. Med både egenprodusert kvalitetsinnhold og en rekke smarte funksjoner som kom på plass i løpet av 2013, var det dermed ikke veldig overraskende da vi kunne melde at tjenesten hadde fått millioner av nye brukere på bare et år. I løpet av det samme året har de også lagt et stort press på tradisjonelle, lineære TV-sendinger

I løpet av høsten klarte faktisk selskapet å bli større enn rivalen HBO på hjemmebane i USA, og for å bli mer attraktive i konkurransen med Netflix besluttet også HBO Nordic å droppe sitt krav om bindingstid. At også HBO lager innhold folk vil ha er likevel ikke til å komme unna – i år som i fjor endte nemlig deres Game of Thrones-serie som årets mest piratkopierte. Men det er ikke tvil om at jobben Netflix har gjort i Norge har gitt oss nordmenn vesentlig bedre tilgang på videoinnhold via Internett.

Årets dings: Oculus Rift

VR-brillene Oculus Rift tok hele verden med storm, særlig etter at flere fikk testet dem på CES-messen, og de skulle dukke hyppig opp i nyhetsbildet i månedene som fulgte. En rekke store og små aktører har opp gjennom tidene forsøkt å slippe flere lignende løsninger, men ingen har klart å matche hverken kvaliteten eller mottakelsen som Oculus Rift har sett de siste månedene.

Det er ikke tvil om at Oculus Rift har skapt en helt ny opplevelse innen både spilling og andre virtuelle miljøer, og vi er utrolig spente på hva selskapet vil få til i 2014.

Da vi omtalte brillene i januar var det fortsatt flere måneder til de første utviklereksemplarene skulle havne i posten, men de koster ikke spesielt mye, og vi sikret oss et eksemplar vi har testet en rekke ganger. Etter mange, mange timer med bruk er vi overbevist – dette er årets dings.

Approps spennende dingser – få også med deg Stinky, løsningen som tar deg styre PC-en med føttene.

Hva mener du er årets beste produkt? Diskuter gjerne i formtråden under.

Les også
Disse produktene er det flest som lengter etter
Les også
Netflix vokser kraftig tross konflikter i hjemlandet
Les også
Denne musen er designet for seriøse spillere
annonse