Tek.no

Nyhet

– NASAs «umulige» rakettmotor er trolig ikke mulig

Flere er skeptiske til det tilsynelatende revolusjonerende konseptet.

Vadim Sadovski/Shutterstock.com
12 Aug 2014 10:01

Av og til, men ikke spesielt ofte, dukker det opp nyheter i teknologiens verden som i alle fall tilsynelatende utfordrer konvensjonell kunnskap og rokker ved grunnvollene til den moderne vitenskapen.

Nettopp dette skjedde for noen dager siden, da vi meldte at romfartsbyrået NASA hadde testet ut en slags drivstoffløs «motor» som klarte å generere en ørliten mengde fremdrift kun ved hjelp av mikrobølger som ble reflektert rundt i et lite, lukket stålkammer.

Om løsningen faktisk er brukbar kan den få enorme konsekvenser for romfart på den måten at man kan lage romfartøyer med svært lav vekt som kan reise mye lengre og raskere enn med dagens teknologi.

Vekker skepsis

Det mest oppsiktsvekkende aspektet ved NASAs eksperiment var likevel at det angivelig brøt fysiske lover, nærmere bestemt loven som heter «konservering av moment», som i korte trekk sier at et objekt må «skyve fra» på et annet objekt for å skape bevegelse. Kanskje ikke helt overraskende har det nå dukket opp en del skepsis i kjølvannet av eksperimentet.

Det anerkjente teknologimagasinet Wired publiserte for eksempel nylig en artikkel der de argumenterer for at testresultatet antakelig ikke er korrekt. Det begrunner de ganske enkelt med at det er vesentlig større sannsynlighet for at det har oppstått en feil under eksperimentet enn at de fysiske lovene faktisk er blitt brutt.

Magasinet peker på at det å bryte «konservering av moment»-loven er det samme som å for eksempel dytte en bil fremover ved å skyve på innsiden av bilen, noe som rett og slett er umulig. Feil under avlesing av data i eksperimenter er derimot fullt mulig.

Har skjedd tidligere

Wired viser til et eksperiment i 2011 hvor forskere rapporterte at en subatomisk partikkel kalt «nøytrino» hadde beveget seg raskere enn lyset, noe som i så fall hadde brutt Einsteins relativitetsteori. Etter flere forsøk fant imidlertid forskerne ut at avlesningen var feil på grunn av en defekt på utstyret.

Et annet magasin, io9.com, viser også til overnevnte eksperiment og peker dessuten på det kritikkverdige faktum at NASA selv ikke gikk i de vitenskapelige detaljene rundt eksperimentet. Byrået, som ikke selv stod bak konseptet, skrev simpelthen bare en rapport etter syv dager med testing, og redegjorde altså ikke for selve fysikken.

Det kan nok dermed se ut til at det er verdt å forholde seg en smule skeptisk til det uvanlige testresultatet, og at det ennå er en stund til vi får se entydige bevis på teknologi som bryter fysiske lover.

Selv uten å bryte lover er det imidlertid mye spennende som skjer: Snart kan lysteknologi gi superraske datamaskiner »

Les også
NASA testet «umulig» rakettmotor som ikke bruker drivstoff
Les også
– Vi vil finne liv på andre planeter innen 20 år
Les også
Her ser du fysikkens nye megamaskin
annonse

Les også