Tek.no

Nyhet

Denne uken skal vi lande på en komet

Derfor kan Rosetta-prosjektet bli vår tids månelanding.

ESA/NatGeo
10 Nov 2014 13:37

Neil Armstrongs famøse ord fra månelandingen i 1969 var: «Ett lite steg for et menneske, et stort sprang for menneskeheten». Denne uken vil vi forhåpentligvis ta enda et stort sprang, dersom vi klarer å lande på en komet.

Det er European Space Agency (ESA) som står bak ekspedisjonen. Etter 10 års seiling i verdensrommet vil selve klimakset skje onsdag 12. november, 2014: Rosetta-landingen.

Samme dag viser National Geographic Channel (NatGeo) en dokumentar om Rosetta, hvor du får møte bakkemannskapet som har vært med på prosjektet. De forteller blant annet om hvorfor dette prosjektet er så banebrytende, hvilke utfordringer de har støtt på og hva de ønsker å få svar på.

Kilden til alt liv på jord?

Nylig har forskerne funnet bevis på at stjernestøv fra kometer kan inneholde en spesiell type aminosyrer. Dermed har de begynt å spekulere i om kometer faktisk kan ha vært den opprinnelige kilden til at liv oppstod på jordkloden. Aminosyrer er som kjent byggesteinene i proteiner, og proteiner er igjen avgjørende for å skape levende organismer.

– Vi vil finne ut om kometer er selve nøkkelen, sier Dr. Claudia Alexander fra NASA i NatGeo-dokumentaren.

Hvis alt går etter planen vil hun og de europeiske kollegaene hennes fra ESA få anledning til å utforske denne kometen på nært hold. Dette kan i beste fall gi et svar på om om kometer er selve byggeklossene til liv på jorden. Samtidig kan det gi oss flere hint om opprinnelsen av vårt solsystem.

Her ser du ESAs egen animasjonsfilm som kort oppsummerer landingsforsøket:

Se dokumentaren på NatGeo

Onsdag vil altså landingsfartøyet Philae slippes løs fra romsonden Rosetta, og forhåpentligvis klarer den å klamre seg fast til kometen.

Vil du vite mer om prosjektet? Se dokumentaren «Rosetta: Kometlanding» klokken 21.00 på National Geographic Channel.

Se denne også:
Superb sci-fi-kortfilm forklarer poenget med Rosetta-ekspedisjonen
Dette er grunnen til at vi skal fange en komet »

(Kilder: NatGeo, YouTube)

annonse

Les også