Nyhet

Kutter i bredbåndssubsidiene

Regjeringen vil bevilge under halvparten i 2015 enn hva de gav i år.

For ganske nøyaktig ett år siden la Norges nye regjering i form av FrP og Høyre fram en politisk plattform som tok for seg hvordan de ønsket å forme landet over de kommende fire årene.

En sterk satsing på IKT og høyhastighetsbredbånd var ett av punktene. Det uttalte målet var 100 Mbit/s hastighet, ganske ambisiøst med tanke på at den gjennomsnittlige hastigheten for privatnett i Norge på det punktet ikke var høyere enn 16,9 Mbit/s.

Og med tanke på hva som forespeiles i statsbudsjettet for 2015 ser det ikke akkurat ut som de har det travelt med å komme opp på 100 Mbit/s.

Kun 50 millioner

For 2014 ble det bevilget 108 millioner til bredbåndutbyggingsprosjekter ikke de kommersielle aktørene har lyst til å ta i – de er ganske enkelt ikke økonomisk bærekraftige. Med overføringer fra året før ble det totalt sett fordelt 160 millioner til slike prosjekter i år.

Å statsbudsjettet for 2015 er det foreslått å bevilge 50 millioner til dette formålet.

Fra Samferdselsdepartementets side er begrunnelsen at bransjen ellers er ganske så flinke til å bygge fra før, og at det er bedre å forenkle dagens regelverk for bredbåndsbygging – noe som vissnok kan gi et kostnadskutt som er verdt mer enn de statlige subsidiene.

– Vi mener at vi i denne fasen må være forsiktige med å bruke statlige midler til å dekke over kostnadskrevende regler for graving. I tillegg er det slik at en i et marked i rask vekst har relativt god tilgang til kapital. Dette er grunnen til at vi foreslår en reduksjon i støtten, meddeler samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i en pressemelding.

Om dette holder for de kommersielle tilbyderne, eller om den sterkt krympede pengepotten vil stikke kjepper i kjerrehjulene for den sittende regjeringens bredbåndutbyggingsmål, gjenstår å se.

Bransjeforeningen til bredbåndstilbyderne er dog ikke i tvil:

– Vi er helt enig i å løfte målet om effektivisering av offentlig sektor. Men da trengs sterkere virkemidler. Digitalisering er nøkkelen. Drøyt 500 millioner smurt tynt utover til ulike IKT-tiltak vil ikke være tilstrekkelig til at Regjeringen når sine egne mål, skriver Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.

Blir det ekstra kostnader på bredbånd?
Norsk filmbransje vil ha avgift på bredbåndet ditt >>>

Kilde: Inside Telecom

Les også
Norsk filmbransje vil ha avgift på bredbåndet ditt
Les også
Kent har en av landets raskeste bredbåndslinjer
Les også
Slik skal Altibox bygge Norges nye supernett
Les også
Telenor får farts-slakt i bredbåndstest
Les også
Norges nye regjering lover deg superbredbånd
annonse