Til hovedinnhold

– Derfor valgte vi Norge

Netflix-sjefene forteller om alt fra sin unike distribusjonsmodell til begrenset filmutvalg.

Niklas Plikk, Hardware.no

Den amerikanske strømmetjenesten Netflix har endelig kommet til Norge.

Den abonnementsbaserte strømmetjenesten har tatt både USA, Sør-Amerika og et par utvalgte europeiske land med storm, og tilbyr et vell av både filmer og TV-serier til en billig penge.

Nå har Norden blitt det nye episenteret for global mediedistribusjon, skal vi tro Netflix-sjefen Reed Hastings:

– Netflix har kommet til Norge i dag, og om kort tid kommer HBO Nordic, HBOs første satsning noensinne i utlandet. Samtidlig driver lokale tjenester desperat å sette ned prisene for å konkurrere med oss. Kampen som vil foregå her i Norden kommer til å spille inn på hele den globale distribusjonsmodellen, forteller Hastings til Hardware.no.

Reed Hastings er mannen som står bak Netflix, og mener digital distribusjon er den eneste veien for TV- og filmbransjen å gå.Foto: Netflix

Norge skal ha blitt valgt sammen med de andre nordiske landene fordi vi topper verdensstatistikkene over bredbåndsdekning.

– Alle har det! Dere bruker det til å kjøpe alt fra togbilletter til flybilletter, og alle har en smarttelefon i lommen i tillegg. Det er ulikt noe annet samfunn i verden, og vi mente det ville være et ypperlig sted for Internett-TV å få fotfeste, forteller Hastings.

Lang fartstid

Netflix startet opprinnelig abonnementstjenesten sin i USA helt tilbake i 1997, hvor kunder kunne leie DVD-er til en billig månedsavgift. Etterhvert begynte de også å tilby serier og filmer via nettleseren, og i løpet av kort tid vokste de til å bli den aller største film- og TV-tjenesten av sitt slag. For to år siden ekspanderte de til Canada og Sør-Amerika. I begynnelsen av 2012 tok de turen over Atlanteren og lanserte tjenesten i Irland og Storbritannia. Denne uken kom Netflix til Norden.

Ted Sarandos er innholdsansvarlig hos Netflix, og hadde mye å si om utdaterte distribusjonsmodeller og selskapets egne visjoner.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Akkurat hvor mye som er tilgjengelig for norske brukere og hva vil kan forvente i den nærmeste fremtid er imidlertid ikke godt å si.

– Det er ikke tall som teller for oss, men kvaliteten på biblioteket vårt. I tillegg vokser utvalget vårt bokstavelig talt hver time, så innholdet du ser på forsiden nå vil kunne være gammelt i morgen, forteller innholdssjefen for Netflix, Ted Sarandos.

Netflix er nemlig avhengig av å kjøpe innholdet sitt fra nordiske distributører, akkurat som konkurrerende Viaplay, noe som fører til både forsinkelser og begrenset utvalg.

– Generelt vil ting dukke opp på Netflix i det vi kaller "Pay TV-vinduet", altså månedene etter det dukker opp på DVD. Det aller beste tilbudet vi har er med Warner Brothers, som vi har fått en ekslusiv avtale med i Norden. Innholdet fra dem vil komme til oss nesten samtidig som det kommer på DVD, forteller Sarandos.

Vil lage egne serier

I motsetning til for eksempel HBO Nordic produserer ennå ikke Netflix noen egne TV-programmer eller filmer, og er dermed nødt til å forholde seg til Hollywood-selskapenes lange ventetider og dyre distribusjonslisenser. Ut på nyåret vil imidlertid Netflix slippe sin første egenproduserte TV-serie, som de tror vil snu markedet på hodet.

I 2013 vil Netflix komme med flere egne ekslusive serier. House of Cards med Kevin Spacey er først ut.Foto: Netflix

– Vi lanserer en ny serie kalt House of Cards i februar 2013. Det er en svært påkostet serie med Kevin Spacey i lederrollen, og David Fincher bak roret. I tillegg til å lansere den simultant i alle Netflix-landene våre, vil vi også slippe alle episoder på en gang. Det betyr at du vil slippe å vente én uke for neste episode, og du kan se flere episoder om gangen, allerede fra dag én, forteller Sarandos.

Skal være et forbilde for resten av bransjen

Netflix-sjefen Reed tror Netflix sin måte å distribuere sine egne serier kommer til å ha mye å si både for hvordan TV-serien lages og oppfattes, og vil også være et godt eksempel på hvordan de ser for seg at digital distribusjon egentlig bør fungere.

– Regissøren og skribentene til serien har hele tiden vært klare over formatet vi vil slippe serien i, så du vil slippe unødvendige "cliffhangers" og lange segmenter i begynnelsen av hver episode hvor plottet blir forklart. Vi har allerede sett at brukerne våre gjerne ser 3-4 episoder av ganger uansett, og det skal de kunne gjøre med seriene våre, allerede fra første dag, forteller Reed.

– Bransjen henger igjen på 60-tallet

Netflix skylder på langsiktige avtaler mellom de tradisjonelle tv-selskapene og rettighetshaverne for det litt labre utvalget.

En lignende distribusjonsmodell er det bare Netflix som foreløpig driver med. HBO Nordic vil slippe seriene sine i Norge bare timer etter de blir sluppet i USA, men det vil fortsatt bare være snakk om én og én episode.

– Det er så mange ting som må endres, og ting tar tid. Vi snakker om en distribusjonsmodell som fortsatt henger igjen på 60-tallet. Vi har Internett som er globalt og nydelig, men vi behandler det fortsatt regionalt. Vi jobber med å ødelegge det og skape noe nytt, men det er ikke enkelt, og det tar tid, forteller innholdssjefen Sarandos.

Vil ha alt tilgjengelig umiddelbart

Så hva er det perfekte distribusjonssystemet? Ifølge alle tre Netflix-toppene vi snakket med er løsningen ganske enkel, men fortsatt langt fram i tiden:

– Jeg vil at alt skal være tilgjengelig, fra første stund. Dukker det opp på TV-en i USA bør det ikke være noe som hindrer noen i Norge fra å se det umiddelbart, konstaterer Netflix-gründeren Reed.

Dette er Sarandos helt enig i:

– Hadde vi flyttet lanseringsvinduet til filmer på Netflix langt nærmere kinolanseringen hadde vi også kunne levd på hypen rundt filmene, og levert det brukerne faktisk vil ha, på det tidspunktet de vil ha det. Spotify gjorde det for musikk, og vi vil gjøre det for TV og film. I dag er vi imidlertid ganske låst av distribusjonsavtalene vi har, og avtalene konkurrentene våre har. Viaplay har for eksempel gått aktivt inn for å kjøpe opp distribusjonsrettigheter til en rekke serier, slik at vi ikke kan tilby dem hos oss. Slik er reglene, og vi må alle føye oss etter dem, forteller en noe oppgitt Sarandos.

Finnes over alt

Før vi intervjuet Netflix-toppene fikk vi en rask gjennomgang av Netflix-appene på de ulike spillkonsollene.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Netflix er å finne på omtrent alt av digitale plattformer. De har applikasjoner til både Android- og iOS-enheter, de finnes på Apple TV, Xbox 360, Playstation 3 og Wii, og til og med flere TV-er har innebygde Netflix-applikasjoner. I tillegg får du også tilgang til alt av Netflix-innholdet fra en hvilken som helst nettleser, så lenge du bruker Windows eller Mac. Linux-brukere sliter imidlertid litt, da DRM-en som er innebygd i nettleser-tillegget Silverlight og applikasjonene til Netflix ikke er å finne på Linux-plattformen.

– Vi er der brukerne er, og vi satser på å lage enkle og gode applikasjoner. I dag slapp vi vår Windows 8-applikasjon slik at vi er forberedte på neste ukes lansering, og vi har allerede applikasjoner ute til nesten alle andre plattformer, forteller Neil Hunt.

Den kanskje mest spennende integrasjonen mellom plattformer vi fikk demonstrert av Netflix på vårt intervjumøte, var koblingen mellom iOS og Playstation 3. Her har Netflix laget støtte for å kunne kontrollere spillkonsollen direkte fra nettbrettet eller telefonen din, slik at du kan starte og stoppe avspillingen når som helst.

Foreløpig er imidlertid dette kun for Sonys Playstation 3, og funksjonalitet som Airplay er fortsatt ikke støttet.

Dette er imidlertid bare én av tingene Hunt mener Netflix gjør bedre enn konkurrentene deres:

– Vi har holdt på med dette lenger enn noen av konkurrentene. Vi har 5.1-surroundlyd, vi har sosial integrering, vi finnes på Apple TV, Xbox, Playstation, Wii, Windows 8. Ingen av de andre kan skryte av det, forteller Hunt.

Nå gjenstår det bare å se om innholdet til Netflix klarer å holde på brukerne her i Norge, og hvor mange som vil fortsette å abonnere så fort gratisperioden går ut.

Har du prøvd ut Netflix ennå? Hva er førsteinntrykket? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

annonse