Nyhet

Sendte tusenvis av «The Interview»-kopier inn i Nord-Korea med ballonger

Aktivist utførte politisk stunt med den kontroversielle komedien.

Få filmer har skapt like mye rabalder den siste tiden som komedien «The Interview», en film som harselerer hemningsløst med det nordkoreanske diktaturet under ledelse av Kim Jong-un. Ifølge USA førte filmen til et massivt hackerangrep mot Sony, som igjen ledet til et amerikansk motangrep, samtidig som at kinogjengere ble truet på livet.

Nå ser det ut til at det er blitt kastet ny bensin på bålet. BBC og CNN melder at en politisk aktivist fra nabolandet Sør-Korea har gått til det skritt å frakte tusenvis av «The Interview»-DVD-er inn i Nord-Korea ved hjelp av ballonger.

Vil informere innbyggerne

Aktivisten, Lee Min-bok, hevder han har sendt DVD-ene inn i landet i en rekke omganger siden januar i år. Det skal dreie seg om så mye som 80 000 kopier av filmen. I tillegg til DVD-ene skal aktivisten også ha fraktet rundt én million flyveblader over den nordkoreanske grensen. Motivet bak handlingen er å avsløre overfor det nordkoreanske folket hva slags type person Kim-Jung-un egentlig er.

Skjermbilde fra traileren til «The Interview», som har det mye moro med den nordkoreanske lederen Kim-Jong-un. Foto: Sony Pictures/YouTube

– Regimet hater denne filmen fordi den viser Kim Jong-un som et mennesker, og ikke som en gud. Han gråter og er redd, akkurat som oss, og deretter blir han henrettet, sa Lee til CNN. Selv likte han ikke filmen og syntes den var vulgær, men likevel mener han altså at det politiske innholdet er viktig å videreformidle.

Ifølge Lee vil det å fortelle sannheten i Nord-Korea føre til at du blir drept, men ved å sende ballonger fra nabolandet kan han fortelle sannheten i trygghet.

Ikke alene

Ballongene han bruker er heliumballonger som slipper lassene med DVD-er og flyveblad inne på nordkoreansk territorium ved hjelp av en tidsinnstilt mekanisme. Aktiviteten foregår på nattestid for lavest mulig sannsynlighet for å bli oppdaget av nordkoreanerne. Lee ønsker også å unngå konfrontasjoner med sørkoreanere i området.

Ballongene sendes over grensen i en ganske avsidesliggende region, og aktivisten fortalte at han ikke vet om DVD-ene i det hele tatt blir funnet og sett. Det er uvisst hvor utbredt det er med DVD-spillere i det lukkede og fattige landet, og det å se filmen medfører trolig også stor risiko for innbyggerne.

Flere andre sørkoreanske aktivister har også i lengre tid sendt materiale over grensen for å prøve å formidle sannheten til innbyggerne i diktaturet. Nord-koreanerne har ved flere anledninger skutt ned slike ballonger og gjort det klart at de ser på aktiviteten som provoserende. Sørkoreanske myndigheter har valgt å ikke stanse aktiviteten, men holder likevel et øye med aktivistene.

Etter først å ha blitt stanset kan The Interview nå ses flere steder: Både Netflix, Google og Microsoft har gjort filmen tilgjengelig »

Les også
I Nord-Korea lytter de til kassetter og etterligner Apples MacOS
Les også
Omstridt HP-historikk virvles opp
Les også
Massiv lekking av Sony-dokumenter
Les også
Kontroversielle «The Interview» kommer til Netflix
Les også
NSA skal ha holdt øye med Nord-Korea lenge før den store Sony-hackingen
Les også
«The Interview» er blitt en kjempehit blant piratene
Les også
Sony snur: «The Interview» blir nå tilgjengelig likevel
Les også
USA vurderer å slå tilbake mot Nord-Korea etter hackerangrepet mot Sony
Les også
Sony-hackerne truer med terror mot dem som ser komedien «The Interview» på kino
annonse