Til hovedinnhold

Slik stopper du svindlerne fra å ringe deg

Du får blokkert de aller fleste uønskede anropene med en app.

Telefonen ringer, og du venter ikke på samtalen. Men du skynder deg å legge fra deg alt du holder på med for å svare. Det kan jo være viktig. Allerede før du har svart samtalen er anropet markert som tapt på mobilskjermen. Men hvor i allverden er +88?

Såkalte robosamtaler eller robocalls er et utbredt fenomen om dagen. Det går ut på at datamaskiner ringer opp voldsomme mengder telefonnummer i løpet av kort tid. Det tapte anropet beskrevet over er én av de vanligste formene for slike robotanrop, der oppringeren vil at du skal ringe tilbake igjen.

Når du gjør det koster gjerne nummeret en hel del penger å ringe. Som et slags ufrivillig 820-nummer.

Den andre typen uønskede samtaler fortoner seg som den klassiske Microsoft-svindelen. Det finnes tilsynelatende ingen grenser for hvor mange i India som driver med Windows-hjelp. I realiteten er det selvsagt ikke hjelp å få. Microsoft ringer ikke opp kunder som ikke har bedt om det, og det disse lyssky folkene egentlig vil ha er kortnummeret ditt.

Begge deler kan ta opp irriterende mye tid. Hvis du venter på telefoner fra utlandet kan det også være ganske forvirrende å ha tallsalaten fra de automatiske oppringningene i anropslista.

Operatører og apper

Så hvordan skille snørr fra bart, skitt fra kanel og Mario fra Luigi? Heldigvis finnes det metoder for å bli kvitt skrotet.

Operatørene selv blokkerer anrop og nummerserier for oppkall hvert år. Helgens masekråker er for lengst blokkert av Telenor, og dermed har ingen faktisk rukket å ringe noen av +88-numrene tilbake.

Men det handler nok også litt om flaks, og den korte tiden fra ringebølge til sperring.

Det kan altså være greit å sikre seg så godt som mulig selv også. Og det er en rekke apper som lover å ta knekken på robotringing. I tillegg tilbyr også mobilprodusentene hjelp. Om enn ikke alltid så god hjelp.

Mobilen din har noen verktøy, men ...

Både Apple og Google kan nemlig identifisere og filtrere en del anrop rett i ringeappen. Og aktører som Huawei og Samsung som bruker Googles programvare har igjen sine versjoner av samtalefiltreringen som du kan skru på.

Det er i en del tilfeller mulig å sperre for alle anrop som ikke kommer fra nummer i kontaktlisten din. Det gir kanskje mest mening hvis du også kan tidsstyre sperringen, slik at de uønskede anropene ikke kommer midt i natten. Om dagen kan det være tilfeller der du likevel ønsker å besvare et anrop fra utlandet.

Men de innebygde filtreringsløsningene er ofte ikke så gode. Så hvis har du en app ved siden av kan du slippe unna mange av disse anropene helt. Presisjonen her avhenger selvfølgelig også av at andre før deg har blitt ringt og har rapportert numrene. Derfor er de ikke helt bombesikre, men de blokkerer likevel mange av de mest kjente nummerseriene.

En ting det kan være greit å vite om er at anrop som forfalsker norske mobilnummer ikke vil bli stoppet av disse appene. For denne metoden er det foreløpig få måter å slippe unna.

Her er noen av de mest kjente appene som kan gi deg mobilfred:

Telefonterror.no

Telefonterror.no

Telefonterror.no er ett av de mest kjente navnene innen blokkering av uønskede anrop her i Norge. Appen koster 40 eller 44 kroner, avhengig av om telefonen din er en Android-variant eller en iPhone. Appen er koblet mot nettsiden Telefonterror.no der du også kan søke i databasen etter nummer du lurer på om er legitime eller ikke.

Helgens nummerserier er tilsynelatende ikke å finne i databasen, og som for alle disse tjenestene vil det variere om anropet fanges opp. Appen er svært enkel og tilbyr i utgangspunktet ikke filtrering utover for numrene som ligger i databasen. Hvis du vil filtrere på egne vilkår bør du altså velge noe annet.

Last ned til: Android / iPhone

Calls Blacklist

Calls Blacklist

Calls Blacklist er i utgangspunktet bare for Android-telefoner. Det finnes en app med samme navn for iPhone, men det er ikke den samme. Her kan du sette opp avanserte filtre der du for eksempel blokkerer anrop fra utlandske nummer, slik at du mellom hver gang du faktisk venter på en samtale kan kutte ut mesteparten av problemet i sin helhet.

I tillegg har appen svarteliste akkurat slik Telefonterror.no har. Nummer som allerede er fanget opp slipper i utgangspunktet ikke gjennom. Appen er i utgangspunktet gratis, men du kan betale for å fjerne reklame.

Last ned til: Android

Should I Answer

Should I Answer?

Should I Answer-appen gir hver samtale en klassifisering ved oppringning. Enten det er snakk om vanlig telefonsalg eller sannsynlig svindel. Igjen baseres alt på en sentral svarteliste som brukerne rapporterer til, og utvidet funksjonalitet ved siden av. Du kan ha din egen private blokkeringsliste, eller du kan be appen om å sperre for alle anrop fra nummer som ikke er i kontaktlisten din.

Denne appen skiller seg fra de andre løsningene, der hjelpen må kjøpes som app eller er gratis mot reklame. Her betaler du 20 kroner i måneden for å få løpende beskyttelse.

Last ned til: Android / iPhone

Truecaller

Truecaller

En annen app som har vært med oss i mange år er svenske Truecaller. Den har svært mange brukere både på iOS og på Android. Jo flere brukere en slik løsning har, desto mer treffsikker pleier den å være. Her er det i utgangspunktet en kombinasjon av abonnementsløsning og reklame som gjelder. I utgangspunktet er tjenesten helt gratis, men for 22 kroner i måneden kan du betale vekk annonsene og få et par andre små fordeler i tillegg.

Last ned til: Android / iPhone

annonse