Til hovedinnhold

Tesla utsetter Model 3-lanseringen i Europa til 2019

Etter en litt kronglete start, har Tesla virkelig begynt å få opp dampen i Model 3-produksjonen, og før helgen varslet de at de hadde nådd en milepæl med 500 kundeklare biler om dagen.

Tesla reduserte også leveringstiden for nye bestillinger av Model 3 i USA betraktelig, blant annet fra 12-18 måneder til 4-6 måneder for den éne versjonen som produseres i dag, nemlig versjonen med én motor og den største batteripakken.

Utsatt

Bilde: Tesla

I går meldte imidlertid Tesla-sjef Elon Musk på Twitter at leveransene av modellen med rattet på venstre side i Europa og Asia ikke vil skje før første halvår i 2019, en mild utsettelse fra det opprinnelige målet om andre halvår 2018.

For norske kunder betyr det sannsynligvis lite, all den tid Tesla Norge virker å ha vært tydelige på at lanseringen her ikke kommer til å skje på denne siden av nyttår.

Musk anslo også levering av høyrekjørte Model 3, for eksempel i Storbritannia, til midten av neste år, og påpekte at bilen er designet for at det skal minst mulig til for å endre produksjonen til rattet på motsatt side, blant annet med en svært symmetrisk utforming.

Skattefradrag i USA

Bilde: harvest films

Bransjenettstedet Electrek anslår at Teslas endrede anslag er en del av strategien for å utnytte det amerikanske skattefradraget for elbiler mest mulig.

Frem til selskapet når 200 000 leverte biler får nemlig kundene 7500 dollar (rundt 61 000 kroner) i skattefradrag. Etter det reduseres fradraget til halvparten i slutten av kvartalet etter milepælen nås, og det blir derfor viktig å levere flest mulig biler innenfor dette vinduet.

Det anslås at Tesla vil nå 200 000 leverte biler i USA i løpet av tredje kvartal i år, og de har dermed ut året for å levere biler innenfor fradragsreglene.

Innen leveransene starter i Norge rekker også Tesla å få en rekke nye elektriske konkurrenter. Hyundais spennende Kona vil for eksempel leveres på sensommeren og Kia Niro kommer mot slutten av året. Nissan har også varslet en versjon av Leaf med større batteri i år.

annonse