Til hovedinnhold

Derfor øker grafikkort-prisene snart

Samsung SK Hynix omprioriterer.

Nvidia

Prisene på minne har som kjent gått opp og ned, men har i senere tid har en ganske bratt økning på grunn av høy etterspørsel og begrenset tilbud. Nå melder nettstedet Digitimes at utviklingen på minnemarkedet også i betydelig grad vil ramme grafikkortene.

I august skal prisene på minne som brukes i grafikkort, altså GDDR5, ha steget med nesten 31 prosent bare fra juli måned. Kilder fra forsyningskjeden skal ha uttalt at prisene antakeligvis vil fortsette å øke inn i neste måned, og sier at utviklingen vil bli en utfordring for aktører innen grafikkort og spillbærbare.

Skiftet produksjonsprioriteten

Samsung er den ledende produsenten av GDDR5-minne, her avbildet.
Samsung

En viktig grunn til den kraftige prisøkningen skal være at de to ledende produsentene av videominne, Samsung og SK Hynix, har allokert mye av kapasiteten som brukes til videominne-produksjon til produksjon av minne til servere og mobiltelefoner i stedet.

Dermed har altså produksjonskapasiteten innen videominne gått ned, som igjen reduserer tilbudet og øker prisen. Samsung står for cirka 55 prosent av den globale produksjonen av videominne, mens SK Hynix står for 35 prosent, og dermed spiller det altså en stor rolle hva disse to foretar seg av prioriteringer.

Det er uvisst i hvilken grad, og på hvilket tidspunkt, prisøkningen eventuelt vil heve prisene på grafikkort for forbrukere, men nettstedet TechPowerUp mener at endringer vil kunne inntreffe rundt juletider.

De samme kildene som Digitimes siterte kunne imidlertid opplyse om at SSD-prisene på den annen side trolig vil flate ut og kanskje til og med synke litt i løpet av tredje og fjerde kvartal, som altså er et lyspunkt. Bakgrunnen for denne prognosen er at SK Hynix er i ferd med fullføre overgangen til en ny produksjonsprosess for SSD-minnebrikker.

Samsung slapp nylig en ny SSD: Den gir mye kapasitet i bitteliten innpakning »

annonse