Til hovedinnhold

Nå har det futuristiske Hyperloop-toget blitt enda raskere

Ny fartsrekord ble satt nylig – og samtidig ble nok en stor investering sikret.

Virgin Hyperloop One

Det fremtidsrettede Hyperloop-konseptet, hvor folk skal sendes i kapsler gjennom rør i over 1000 kilometer i timen, er ennå på prototypestadiet, men gjør raske fremskritt. Nå melder selskapet som utvikler konseptet, Virgin Hyperloop One, om en ny fartsrekord.

I en ny test som ble gjennomført den 15. desember nådde Hyperloop-testvognen en fart på 387 kilometer i timen. Den forrige testen, som fant sted i august, endte til sammenligning med en toppfart på 310 kilometer i timen.

Går gjennom rør med lavt lufttrykk

Som i de foregående testene ble vognen sendt gjennom et rør hvor lufttrykket er redusert ned til et nivå som tilsvarer det man finner i en høyde på 60 kilometer over havet. Systemet benytter den magnetiske sveveløsningen kjent som Maglev, som gir minimalt med friksjon, og på grunn av det lave lufttrykket er den aerodynamiske bremseeffekten minimal. Dette legger til rette for ekstra høye hastigheter.

Bilde: Virgin Hyperloop One

Hyperloop opererer riktignok ennå med vesentlig lavere hastigheter enn den som eksisterende høyhastighetstog opererer meg. Japanske Shinkansen har for eksempel en normal topphastighet på 320 kilometer i timen, og MagLev-togene japanerne jobber med nå har nådd hastigheter over 600 kilometer i timen.

Konseptet er imidlertid i en svært tidlig fase ennå, og planen er til slutt å nå en hastighet på rundt 1200 kilometer i timen, som er den teoretiske topphastigheten til Hyperloop-systemet.

For å fart på arbeidet mot dette målet har teknologien sikret seg god økonomisk støtte, og som vi meldte i høst har Virgin-milliardæren Richard Branson nå blitt med i selskapet med en solid investering. I den ferske pressemeldingen fra selskapet opplyses det at Branson nå har blitt utnevnt til formann i Hyperloop-selskapet, og at de har sikret seg ytterligere 50 millioner dollar i investeringer fra de to selskapene Caspian Venture Capital og DP World.

Snart kan vi også få flyvende taxier, takket være Airbus »

annonse