Til hovedinnhold

Motorola skal kanskje lage en mobilskjerm som kan reparere seg selv

Det tyder ny patent på.

USPTO

Det finnes som kjent nå mobilskjermer som er ganske motstandsdyktige mot riper og sprekker for eksempel i form av Gorilla Glass-beskyttelsen, men det er alltids rom for forbedringer. Nå har det dukket opp en løsning fra Motorola som kan brukes til å fikse mobilskjermen etter at skaden har inntruffet.

Blant andre The Verge fanget opp en ny patent fra den Lenovo-eide mobilprodusenten Motorola som tilsynelatende skal gjøre det mulig for mobilskjermer å fikse seg selv.

Bruker «smart» plaststoff

Illustrasjonsbilde fra patentdokumentet.
USPTO

Løsningen baserer seg på noe som heter «shape memory polymer», eller «form-minnepolymer» på norsk. Dette er en form for smarte plastmaterialer som har den egenskapen at de kan «huske» sin tidligere form og endre eg selv tilbake til denne etter å ha blitt deformert.

Den nye patenten fra Motorola beskriver en løsning som innebærer å bruke denne teknologien på elektroniske enheter, for eksempel mobiltelefoner og andre enheter med utsatte berøringsskjermer, til å reparere skraper og sprekker i skjermen.

Selskapet ser for seg at dette kan gjøres ved å bruke sensorer til å registrere hvor skaden på skjermen har oppstått, for så å selektivt generere varme på det aktuelle punktet på skjermen ved hjelp av varmeelementer. Dette skal altså få det spesielle plastmaterialet til å endre form på en slik måte at skjermen repareres.

Ifølge Motorola er det gjort forskning som indikerer at det er mulig å generere varme til dette formålet med lav nok intensitet til at brukeropplevelsen ikke berøres på en negativ måte. Alternativt ser selskapet for seg at funksjonen for eksempel kan aktiveres automatisk når mobilen legges på lading og ikke er i bruk.

Som alltid med patenter er det selvsagt høyst uvisst akkurat når vi eventuelt får se konseptet i aksjon. For flere detaljer kan du studere hele patentdokumentet.

Motorola har allerede satset hardt på slitesterke skjermer: Den nye Moto Z2 Force skal tåle skikkelig røff behandling »

annonse