Til hovedinnhold

Ipod i krigen

Mens det amerikanske militæret tidligere har brukt store summer på spesialutstyr, har de nå funnet ut at Ipoden kan erstatte mye av utstyret. Takket være Apps Store har en rekke eksterne utviklere fått lov til å lage programmer til iPod Touch og Iphone. Dette er også noe militæret har benyttet seg av.
Det er Newsweek og Mac World som skriver om den nye bruken av Ipod i militæret. Iphone skal også bli brukt til en viss grad, selv om den koster litt mer.

Enkel og sikker

Det forenkler opplæringen at soldatene som regel har kjennskap til iPoden fra før av, og ifølge en talsmann for militæret i Bagdad skal ingen så langt ha klart å hacke den.

Programvareutviklere skal i samarbeid med det amerikanske forsvarsdepartementet nå jobbe med å utvikle ulike spesialprogram.

Den amerikanske marinen finansierer for eksempel et Apple-program som skal gjøre det mulig for soldater å laste opp bilder av en arrestert i en biometrisk database. Programmet skal så gjenkjenne og matche ansikter. Det kan dermed bli lettere å spore opp folk igjen etter at de er løslatt.

Ulike oppgaver

Det skal ellers være snakk om bruk av oversettelsesprogram, deling av data og fjernstyrt uskadeliggjøring av bomber.

- En Ipod vil kanskje snart være alt soldatene trenger, sier sjefen for det amerikanske militærets elektroniske utstyr til Newsweek.

Militære observatører i Sudan bruker allerede Ipoden for å lære seg å kommunisere med stammeledere. Programmet Vcommunicator egner seg dessuten for Irak og Afghanistan. Det oversetter arabisk, kurdisk, og to afghanske språk til engelsk, både skriftlig og muntlig.

Ikke i Norge

I det norske Forsvaret er situasjonen foreløpig en annen.

- Det norske Forsvaret benytter ikke iPod Touch, sier Forsvarssjefens pressetalsmann, Jan Ketil Steine, til Teknofil.no.

Han forteller at Forsvaret naturligvis holder seg løpende oppdatert innen ulike teknologiområder og at det ligger nøye vurdering bak hvilket utstyr de bruker.

- Forsvaret tar ikke i bruk teknologisk ”hyllevare” i operativ virksomhet sånn uten videre. Vi må også skille mellom det vi kan kalle vanlig fredsmessig kontorbruk og operativ bruk, men også her er vi særdeles restriktive fordi vi formidler gradert informasjon, sier Steine.

Mer om
annonse